DIETETYCZNE MUFFINKI MUFFINY BABECZKI MARCHEWKOWO OWSIANE

autor: , kategoria: babeczki i muffiny, dodano: 2011-02-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! DIETETYCZNE MUFFINKI MUFFINY BABECZKI MARCHEWKOWO OWSIANE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! DIETETYCZNE MUFFINKI MUFFINY BABECZKI MARCHEWKOWO OWSIANE
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! DIETETYCZNE MUFFINKI MUFFINY BABECZKI MARCHEWKOWO OWSIANE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! DIETETYCZNE MUFFINKI MUFFINY BABECZKI MARCHEWKOWO OWSIANE

Składniki:

Przygotowanie:

Całkiem dietetyczna wersja muffinek. Porcja starcza na ok 18 babeczek przy wypełnieniu jednej w ok 2/3. Policzyłam że jedna babeczka ma ok 105 kcal.

Płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i rodzynki mieszamy w jednym naczyniu. Odstawiamy.

Ścieramy marchewkę na papkę lub wiórki to już zależy jak nam pasuje. Ja starłam na wiórki.

W innym garnuszku roztapiamy margarynę, zestawiamy z ognia i rozpuszczamy miód. Dodajemy do tak powstałej masy miodowo-margarynowej marchew i kilka kropel aromatu rumowego, mieszamy dokładnie.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wrzucamy do marchewkowo miodowo margarynowej masy, a białka ubijamy na sztywną pianę w innym naczynku.Następnie wszystko łanie mieszamy.
"Mokre" składniki mieszamy z wcześniej przygotowanymi suchymi, jeśli ciasto wyjdzie za gęste dolewamy doń nieco mleka.
wykładamy ciasto do foremek.

Ja mam metalowe foremki i nigdzie niestety nie mogę znaleźć u mnie na wiosce papilotek, ale kupuje papier do pieczenia wykładam tym dokładnie każdą foremkę i obywa się bez smarowania foremki masłem :)

Nagrzać piekarnik do 180/200 stopni i piec ok 30 min.

Po upieczeniu można posypać lekko cukrem pudrem żeby nie były takie "gołe" ;)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 9

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-08-14 15:24:58
    anka_bunio
    3
    Muffinki te zjadłam dzisiaj na śniadanie , ale przepis musiałam poddać lekkiej korekcie u siebie.
    Muffiny nie są ani za słodkie, ani za tłuste (i za to plus), co jednak sprawia, że brakuje im wyrazistego smaku. Cynamon był w zasadzie niewyczuwalny, a starta marchewka mało "nasyca" ciasto. Mimo wszystko fajnie się je chrupie (chociaż mogłam piec dłużej), a przepis jest dobrze dostosowany do potrzeb osób na diecie. Można było jeszcze oczywiście dodać mąkę pełnoziarnistą, ale to już szczegół.
  • Ankha_88, 2011-08-15 14:46:03
    Ankha_88
    co do słodkości muffinek to już indywidualna sprawa każdej osoby, jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, jedni wolą mniej drudzy bardziej słodkie... to samo tyczy się cynamonu, którego nie lubię a dodałam go do ciasta tylko ze względu na domowników... jak to powiedział R. Makłowicz "Głęboko nudzi mnie używanie wagi w kuchni"
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Zapiekane naleśniki z twarogiem
  • Mniam: 6
    Kokosanki
  • Mniam: 1
    Zapiekanka z kaszą gryczaną, grzybami i kurczakiem
  • Mniam: 2
    Ciasteczka z Czekoladą Amerykańskie

Zamknij