Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

DIETETYCZNE MUFFINKI MUFFINY BABECZKI MARCHEWKOWO OWSIANE

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2011-02-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! DIETETYCZNE MUFFINKI MUFFINY BABECZKI MARCHEWKOWO OWSIANE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! DIETETYCZNE MUFFINKI MUFFINY BABECZKI MARCHEWKOWO OWSIANE
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! DIETETYCZNE MUFFINKI MUFFINY BABECZKI MARCHEWKOWO OWSIANE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! DIETETYCZNE MUFFINKI MUFFINY BABECZKI MARCHEWKOWO OWSIANE

Składniki:

Przygotowanie:

Całkiem dietetyczna wersja muffinek. Porcja starcza na ok 18 babeczek przy wypełnieniu jednej w ok 2/3. Policzyłam że jedna babeczka ma ok 105 kcal.

Płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i rodzynki mieszamy w jednym naczyniu. Odstawiamy.

Ścieramy marchewkę na papkę lub wiórki to już zależy jak nam pasuje. Ja starłam na wiórki.

W innym garnuszku roztapiamy margarynę, zestawiamy z ognia i rozpuszczamy miód. Dodajemy do tak powstałej masy miodowo-margarynowej marchew i kilka kropel aromatu rumowego, mieszamy dokładnie.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wrzucamy do marchewkowo miodowo margarynowej masy, a białka ubijamy na sztywną pianę w innym naczynku.Następnie wszystko łanie mieszamy.
"Mokre" składniki mieszamy z wcześniej przygotowanymi suchymi, jeśli ciasto wyjdzie za gęste dolewamy doń nieco mleka.
wykładamy ciasto do foremek.

Ja mam metalowe foremki i nigdzie niestety nie mogę znaleźć u mnie na wiosce papilotek, ale kupuje papier do pieczenia wykładam tym dokładnie każdą foremkę i obywa się bez smarowania foremki masłem :)

Nagrzać piekarnik do 180/200 stopni i piec ok 30 min.

Po upieczeniu można posypać lekko cukrem pudrem żeby nie były takie "gołe" ;)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 9

Polecany film:

Plebiscyt Kulinarny Blog Roku

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-08-14 15:24:58
    anka_bunio
    3
    Muffinki te zjadłam dzisiaj na śniadanie , ale przepis musiałam poddać lekkiej korekcie u siebie.
    Muffiny nie są ani za słodkie, ani za tłuste (i za to plus), co jednak sprawia, że brakuje im wyrazistego smaku. Cynamon był w zasadzie niewyczuwalny, a starta marchewka mało "nasyca" ciasto. Mimo wszystko fajnie się je chrupie (chociaż mogłam piec dłużej), a przepis jest dobrze dostosowany do potrzeb osób na diecie. Można było jeszcze oczywiście dodać mąkę pełnoziarnistą, ale to już szczegół.
  • Ankha_88, 2011-08-15 14:46:03
    Ankha_88
    co do słodkości muffinek to już indywidualna sprawa każdej osoby, jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, jedni wolą mniej drudzy bardziej słodkie... to samo tyczy się cynamonu, którego nie lubię a dodałam go do ciasta tylko ze względu na domowników... jak to powiedział R. Makłowicz "Głęboko nudzi mnie używanie wagi w kuchni"
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe