Mus czekoladowy z piankami (wg. Nigelli)

autor: , kategoria: kremy i musy , dodano: 2011-02-11
  • Mus czekoladowy z piankami (wg. Nigelli)

Składniki:

  • pianki [150 g] (pianki marschmallows (jak nasze pianki jojo, tylko białe))
  • masło [50 g]
  • czekolada gorzka [250 g] (posiekana)
  • woda [4 łyżki] (wrząca)
  • śmietana kremówka [280 ml]
  • wanilia [1 łyżeczka] (esencja waniliowa)
  • czekolada biała [50 g]

Przygotowanie:

Masło, pianki, czekoladę i wodę wrzucić do garnka i rozpuścić na jednolitą masę. Przestudzić. W tym czasie ubić śmietanę na sztywno z wanilią. Masę czekoladową dodawać do śmietany, i mieszać. Nałożyć porcję musu do kieliszków lub innych małych naczyń i posypać startą białą czekoladą.

Mus można jeść od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje schłodzony w lodówce (o ile mamy na tyle dużo silnej woli, żeby pozwolić mu tam leżeć przez jakiś czas... ;))

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Gruszki pieczone w miodzie z jogurtem i granolą

Komentarze

  • ShrinkingViolet, 2014-09-23 14:31:14
    ShrinkingViolet
    Spróbuję zrobić. Szkoda tylko, że nie ma zdjęć.
    Komentarz
  • margitta, 2014-09-25 13:30:14
    margitta
    0
    robiłam go, jest tak słodki, że nikt z towarzystwa nie dał rady zjeść nawet małej porcji raczej propozycja dla żądnych wrażeń

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem