Gołąbki z kapustą pekińską wg. Sensuel

autor: , kategoria: z wieprzowiny, dodano: 2011-02-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z kapustą pekińską wg. Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z kapustą pekińską wg. Sensuel
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z kapustą pekińską wg. Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z kapustą pekińską wg. Sensuel
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z kapustą pekińską wg. Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z kapustą pekińską wg. Sensuel
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z kapustą pekińską wg. Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki z kapustą pekińską wg. Sensuel

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulkę drobno pokroić.

Ryż ugotować.

Do sporej miski wkładam: mięso,ryż,cebulę.

Dodaję 1 łyżeczkę soli (płaską), pieprz i majeranek. Daję go tyle aby było go widać :). Soli oczywiście można dać więcej, bo ryż i mięso wciągną, ale radzę wtedy próbować bo łatwo przesolić.

Całość mieszam i ostawiam na czas przygotowania kapusty.

Kapustę rozdzielam na liście.

Dokładnie myję i odcinam większą białą część.

Do garnka wlewam wodę i czekam aż zacznie wrzeć.

Wrzucam po liściu na kilka sekund!!!!! I wyciągam szczypcami.

Kapusta ma się lekko sparzyć,aby była elastyczna, a nie ugotować.

Na sparzony liść kapusty układam mięsko i zawijam....jak świastak sreberka ;)

W garnku owalnym (jak na zdjęciu) ciasno układam gołąbki.

Zalewam je wodą i nastawiam na średnie gotowanie. Można dodać 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie jak ktoś lubi. Ale to konieczne nie jest. Ja dodaję, jak mi się przypomni :)

Jak ktoś lubi to podczas wrzenia można dodać wegety do smaku. Ja osobiście tak robię, bo u mnie w domu nikt ANTY nie jest tego typu doprawiaczą.

Gotuję całość ok 30 min. Na końcu robię sos.

Do płynu w naszym garnku dodaję koncentrat i potem śmietanę. Jak komuś mało koncentratu to oczywiście można dodać więcej.
Sos można dopraawić wg własnego smaku solą i pieprzem. Można również zagęścić go mąką o ile jest potrzeba. Sos można również wykonać osobno, jak ktoś nie lubi gołąbków z sosem.

Gołąbki wychodzą delikatne i bardzo smaczne :). Nie są jakieś ogromne, bo wszystko zależy od liści kapusty.

* mam nadzieję,że o niczym nie zapomniałam


SMACZNEGO :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Ieka, 2011-03-05 08:34:04
    Ieka
    Sensuel,wypróbuje dziś Twoje gołąbki boje się tylko zawijania, bo nigdy nie zwijałam
    ale mam nadzieję,że wyjdą takie jak u Ciebie
    Komentarz
  • Sensuel, 2011-03-05 09:02:59
    Sensuel
    Ieka...nie masz się co bać.Bo jak sparzysz kapustę to jest na tyle miękka,że spokojnie zawiniesz.Zawsze możesz sobie poóc nitką.Ale pamiętaj,że liście kapusty wkładasz tylko na kilka sekund do wrzątku.
    Komentarz
  • Ieka, 2011-03-05 10:54:05
    Ieka
    nie zapomnę
    a wody to ile, tak miej więcej żeby gołąbki były przykryte ?i właśnie zimna czy gorąca ta woda ?
    Komentarz
  • Sensuel, 2011-03-05 15:43:58
    Sensuel
    Gołąbki mają być przykryte.A czy dasz wodę zimną czy gorącą to chyba w tym przypadku nie robi różnicy.Ja daję z czajnika i najczęściej jest to zimna.
    Komentarz
  • Ieka, 2011-03-05 16:54:58
    Ieka
    0
    zrobione miałam te małe kapustki pekińskie i zrobiłam mini gołąbki ale fajne wyszły i bardzo dobre
    fajny przepis !!
  • Incomprehensible, 2011-03-15 15:32:30
    Incomprehensible
    0
    Dzisiaj zrobiłam tylko że dałam 2 woreczki ryżu nie 1 bo jakoś mi mało tego było

    Pyszne - jednym słowem.!
  • misunderstood, 2011-03-28 09:22:04
    misunderstood
    przepraszam za te pytanie, ale jestem początkująca czy cebulę trzeba najpierw podsmażyć? i czy wkładając to wszystko do miski to mięso ma być już rozdrobnione?
    Komentarz
  • Sensuel, 2011-03-28 13:17:16
    Sensuel
    Nie ma za co przepraszać.
    Ja nie podsmażam cebuli.Daję surową do mięsa
    Nie bardzo rozumiem pytanie z rozdrobnionym mięsem ??
    Mięso ma być mielone surowe.Wkładasz do misku surowe mięso mielone,dodajesz surową cebulą drobno pokrojoną i dalej wg.przepisu.Generalnie ta czynność wygląda tak samo jak przy robieniu tradycyjnych mielonych.Tylko mięsa nie smażysz,a wkładasz w kapustę i zawijasz.
    Komentarz
  • justitia, 2011-04-01 13:55:39
    justitia
    pyszne, zrobilam mojemu mezowi i on juz nie chce bym robila tradycyjne golabki
    dzieki!
    Komentarz
  • martka10, 2011-04-05 21:34:00
    martka10
    1
    Bardzo dokładny przepis, gołąbki pychotka
  • Krusiak, 2011-06-29 00:43:04
    Krusiak
    2
    Normalnie wielkie poklony w twoja strone-UWIELBIAM golabki a jako mama karmiaca nie moge normalnej kapusty ;-) dzis sprobowalam twojego przepisu i sa pyszne ;-)
  • LadySith, 2012-08-07 06:44:20
    LadySith
    jak dla mnie to jest toi przepis na takie tradycyjne gołąbki, bez żadnej innowacji, wiec dopisek "wg Sensuel" to nic nie wnosi
    Komentarz
  • angelstyle, 2012-12-11 14:42:16
    angelstyle
    0
    @LadySith, tradycyjne są bardziej pracochłonne, bo z białej kapusty
    A teraz co do samego przepisu: rewelacja... Jestem totalnie początkująca w kuchni, jestem zmuszona sama sobie gotować dopiero od października, więc możecie sobie wyobrazić, jak to wygląda... Gołąbki to moja ulubiona potrawa ever, więc kiedy natknęłam się na ten megaprosty przepis (na inny pozwolić sobie nie mogłam przy dwóch palnikach gazowych robiących mi za całą kuchnię...) nie mogłam się oprzeć. O dziwo: UDAŁY SIĘ! Dawno nie byłam z siebie tak dumna Sesuel, wielkie, wielkie dzięki )
  • emanko, 2014-05-31 14:47:46
    emanko
    0
    Uwielbiam gołąbki, ale nie cierpię ich robić z białej kapusty. Jednakże...spróbowałam z pekińskiej wg Twojego przepisu i wyszły wyśmienicie (chociaż ja wziełam dwie torebki ryżu a do sosu dodałam jeszcze odrobinę bazylii).

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Sernik Baileys
  • Mniam: 12
    Banoffee - ciasto bananowe z toffee
  • Mniam: 2
    Letni torcik z brzoskwiniami
  • Mniam: 1
    Letni torcik z brzoskwiniami

Zamknij