Kasza na słodko

autor: , kategoria: dania z kaszy , dodano: 2011-02-13
  • Kasza na słodko

Składniki:

  • kasza jaglana [3 łyżki] (albo gryczana)
  • rodzynki (garść)
  • pestki dyni (garść)
  • orzechy włoskie [1 łyżka] (posiekane)
  • wiórki kokosowe [1 łyżka]
  • olej [1 łyżeczka] (jakikolwiek)
  • kakao [1 łyżka]
  • woda [300 ml] (nieco więcej niż 1 szklanka)
  • banan (chipsy bananowe, garść)

Przygotowanie:

Do małego garnka nalać wody i doprowadzić do wrzenia. Gdy się ona zagotuje, dodać przepłukaną kaszę, zamieszać i gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Ugotowaną kaszę zdjąć z ognia i dodać wszystkie składniki. Ja daję w takiej kolejności: bananowe chipsy, pestki dyni, kokos, orzechy, rodzynki, olej i kakao. Jeżeli wody brakuje, można dolać trochę przegotowanej. Wymieszać i ponownie przykryć (ale już nie gotować) na około 10-15 minut, by wszystko zmiękło.

Ja osobiście nie dodaję ani soli, ani cukru do potrawy, wg mnie składniki - szczególnie chipsy i rodzynki sprawiają, że jest słodka. Każdy może wedle własnego upodobania dodać coś jeszcze od siebie, albo zrezygnować z któregoś z tych składników podanych przeze mnie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Robert Harna - kasza jęczmienna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką