Aniołek

  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Aniołek
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Aniołek
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Aniołek
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Aniołek

Składniki:

Przygotowanie:

CIASTO:

Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Margarynę posiekać z 1 szklanką mąki pszennej i proszkiem do pieczenia. Do tego dodawać na przemian zmiksowaną masę jajeczną i pozostałą mąkę pszenną. Powstałe ciasto podzielić na 4 cześć i upiec 4 cienkie placki. Każdy placek rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 170 °C, a następnie ostudzić.

KREM:

Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i budyniem. Mleko zagotować z cukrem i margaryną, mieszając dodać zmiksowane jajka. Chwilę podgotować. Gorącym kremem przełożyć upieczone i ostudzone placki. Wierzch ciasta również polać gorącym kremem. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.Ostudzić.

Można także przygotować lukier:
1 białko zmiksować z 1 1/2 szklanki cukry pudru.

Najlepiej smakuje na 2 dzień kiedy placki zmiękną.

W razie niejasności proszę pytać, chętnie udzielę odpowiedzi.:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Sensuel, 2011-02-15 15:28:24
    Sensuel
    Wygląda apetycznie .Dodaję do ulubionych i spróbuję zrobić.
    Komentarz
  • PatrycjaD, 2011-02-16 16:39:20
    PatrycjaD
    Którą śmietanę do kremu a którą do ciasta? I czy budyń najpierw przygotowujemy wg przepisu czy wsypujemy w proszku i mieszamy z reszta składników?
    Komentarz
  • blackberry994, 2011-02-17 15:03:57
    blackberry994
    smietane 18% do ciasta, a 30% do kremu.
    a budyn wsypujemy.

    powodzenia.
    Komentarz
  • isabel123, 2011-11-27 22:24:48
    isabel123
    zrobiłam wczoraj, wszyscy domownicy byli dzisiaj zachwyceni
    Komentarz
  • Layla79, 2012-06-04 18:43:57
    Layla79
    Robiłam podobne ciasto, tylko na bazie krakersów, identyczny krem plus wiórki. Bajecznie proste do zrobienia, natomiast mam taką uwagę-jeżeli robicie krem, lepiej użyjcie prawdziwego masła. ja zrobiłam krem z margaryną i nie ściął się w lodówce, był taki lejący i całe ciasto do kitu. Nie wiem, a może za mało wtedy mąki dodałam? tak, czy inaczej proponuję dodać masło.
    Jest też modyfikacja tego przepisu, żeby jako górną warstwę dać masę krówkową, tylko tę ewidentnie już do krakersów, bo inaczej można by się zasłodzić na amen. polecam krakersy, bo słodki budyń nieżle komponuje się ze słonym krakersem, który nota bene mięknie w cieście i jest jak warstwa ciasta. poza tym, wg mnie lepiej dać więcej mąki, niż mniej. ja zrobiłam to ciasto na święta, tylko nie wg przepisu naszej autorki i nie ścięło się. ale ogólnie dobry smak kokosowego budyniu, tylko bardzo słodkie, więc 1 kawałek maks. bardziej lubię przepis na ciasto 3 bit z gorzką czekoladą i budyniem, zresztą dodam przepis, fajny jest, bo szybki, zawsze wychodzi i nie tak słodki.
    Komentarz
  • ASIA91189, 2015-01-29 08:52:51
    ASIA91189
    0
    wyprobuje na pewno
  • TheBlackJJoker, 2015-02-13 21:10:16
    TheBlackJJoker
    0
    Mniam. Zrobie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem