Włoskie Tiramisu

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia włoska , dodano: 2011-02-14
  • Włoskie Tiramisu

Składniki:

  • biszkopty [1 op.]
  • serek mascarpone [250 g]
  • żółtko z jajka [3 szt.]
  • śmietana kremówka [400 g]
  • czekolada gorzka [1 op.]
  • kawa [1 szklanka]
  • cukier puder [100 g]
  • brandy [3 łyżki]

Przygotowanie:

Upijamy śmietanę na sztywną pianę.
Żółtka mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do żółtek dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem. Dodajemy ubitą śmietanę i dalej mieszamy.
Kiedy wszystkie składniki się połączą parzymy mocną kawę (można posłodzić, jak deser ma być bardziej słodki), dodajemy brandy i po ostudzeniu moczymy w niej każdy biszkopt (dosłownie po kilka sekund każdy), po czym układamy je na spór pucharków, na przemian z kremem.
Tak zrobiony deser wkładamy do lodówki i tuż przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana

Komentarze

  • studentkaAM, 2012-10-25 16:13:48
    studentkaAM
    0
    Genialnie prosty i genialnie pyszny przepis Ja zrobiłam ze śmietanki 18% i wyszło w smaku troszkę kwaskowate, coś a'la lody jogurtowe Moje tiramisu zniknęło błyskawicznie! Dzięki za przepis

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta