Włoskie Tiramisu

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia włoska , dodano: 2011-02-14
  • Włoskie Tiramisu

Składniki:

Przygotowanie:

Upijamy śmietanę na sztywną pianę.
Żółtka mieszamy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do żółtek dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem. Dodajemy ubitą śmietanę i dalej mieszamy.
Kiedy wszystkie składniki się połączą parzymy mocną kawę (można posłodzić, jak deser ma być bardziej słodki), dodajemy brandy i po ostudzeniu moczymy w niej każdy biszkopt (dosłownie po kilka sekund każdy), po czym układamy je na spór pucharków, na przemian z kremem.
Tak zrobiony deser wkładamy do lodówki i tuż przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • studentkaAM, 2012-10-25 16:13:48
    studentkaAM
    0
    Genialnie prosty i genialnie pyszny przepis Ja zrobiłam ze śmietanki 18% i wyszło w smaku troszkę kwaskowate, coś a'la lody jogurtowe Moje tiramisu zniknęło błyskawicznie! Dzięki za przepis

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem