Torcik z musem jabłkowym

autor: , kategoria: torty , dodano: 2009-12-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Torcik z musem jabłkowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Torcik z musem jabłkowym

Składniki:

Przygotowanie:

1. Wyrobić ciasto - Jajka rozdzielić, do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozbełtać to widelcem. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier a następnie masę żółtkową. Dobrze wymieszać. Do wymieszanej masy po trochu wsypywać mąkę przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy-wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu poczekać ok.20 min, aż biszkopt ostygnie, następnie wyjąć z formy i rozkroić, aby powstały trzy warstwy.
2. Przygotować masę jabłkową - Mus wymieszać z sypką galaretką, cukrem i cynamonem. Podgrzewać mieszając ok.8 minut. Jeszcze ciepły mus nałożyć na najniższą warstwę. Przykryć drugą warstwą biszkoptu.
3. Przygotować krem budyniowy - 1 szklankę mleka, 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy zagotować. Do pół szklanki mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać to do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać. Doprowadzić do konsystencji budyniu. Do gorącego budyniu dodać margarynę i dokładnie zmiksować. Powstały krem wyłożyć na ciasto. Przykryć ostatnią warstwą biszkoptu.
4. Gotowe ciasto można ozdobić polewą lub udekorować według własnego uznania.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem