Pieczeń rzymska wg. Sensuel

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2011-02-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczeń rzymska wg. Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczeń rzymska wg. Sensuel
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczeń rzymska wg. Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczeń rzymska wg. Sensuel
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczeń rzymska wg. Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczeń rzymska wg. Sensuel

Składniki:

Przygotowanie:

To danie nie jest skomplikowane także nie powinno być z nim żadnego problemu :)

Do miski wrzucamy:

* mięso mielone (ja polecam wieprzowe, bo troszkę tłuszczu puści i nie będzie takie suche)
* Cebule kojimy drobno
* jajka surowe 2 szt
* sól i pieprz do smaku (ja daję 2 łyżeczko płaskie soli, ale radzę smakować aby nie przesadzić)
* majeranek (jak ktoś nie lubi to może sobie odpuścić)
* bułka tarta do zagęszczenia masy (ja sypię na oko, także cięzko mi określić ilość)

Całość mieszamy. Generalnie robimy tak jak zwykłe mielone tylko ja zwiększam proporcje, bo zazwyczaj kotleciki robię z 500g.

Pozostałe jajka gotuję na twardo. Ale najpierw "przymierzam" sobie ile jejek wejdzie mi do keksówki.

Keksówkę smaruję tłuszczem (margaryną) i obsypuję bułką tartą.
Wykładam trochę mięsa na dno i boki.
Robię na spodzie taki jakby rów, aby ułożyć w nim jajka ugotowane oczywiście.
Jak wyłożę jajka to wykładam resztę mięsa na nie i lekko dociskam.

Piekarnik rozgrzeam do 180C termoobieg i zapiekam na środkowym poziomie ok 60 min.
Ja zawsze daję 30 min/ 500g mięsa i mi się sprawdza póki co jeżeli chodzi o wieprzowinę.
Oczywiście radziłabym sprawdzić po tym czasie czy mięsko jest już gotowe.

* ilość porcji zalezy od sposobu krojenia
* nie znam cen mięsa w PL,więc zaznaczyłam do 20zł

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • gabka9, 2011-02-20 22:32:03
    gabka9
    wow, super szybsza alternatywa dla mojego pasztetu który jest baaardzo pracochłonny (duszenie, studzenie, obieranie mięsa, mielenie, mieszanie i pieczenie...)
    Kupię chudą wieprzowinę z szynki i zrobię. Po fakcie zdam relację na razie ląduje w ulubionych
    Komentarz
  • gabka9, 2011-02-25 20:08:33
    gabka9
    1
    A więc zrobiłam(mniejszą porcję- z 0,5 kg mięsa), ale z modyfikacją: zrezygnowałam z gotowanych jajek w środku, za to dodałam jeszcze czosnek, cebulkę najpierw delikatnie podsmażyłam, a zamiast bułki tartek do środka powędrowała namoczona w mleku grahamka.

    PYCHA!
    Tłuszczyk się fajnie wytopił podczas pieczenia (miałam niepełną foremkę), a ja mam białkową przekąskę -już prawie zniknęła

    Polecam gorąco- fajna sprawa i dla babki na diecie (jeżeli mięso jest względnie chude) i dla głodnego chłopa do kanapek zamiast szynki Czasochłonne robienie pasztetu od teraz zostawiam na święta, a na co dzień będzie pieczeń.
  • Nesu, 2011-02-25 20:56:25
    Nesu
    1
    zrobiłam według przepisu i wyszło pyszne , nigdy nie miałam pomysłu na mięso mielone a tu proszę takie świetne rozwiązanie
  • Sensuel, 2011-02-26 20:56:56
    Sensuel
    Cieszę się ogromnie,że Wasze kubki smakowe były zadowolone
    Komentarz
  • zuzzi, 2011-03-03 18:48:19
    zuzzi
    0
    Dzisiaj zrobiłam na obiad. Oczywiście nie obylo się bez lekkich modyfikacji. Dodałam czosnku, tymianek oraz pieprz ziołowy, a mięso było indycze. Wyszło bardzo dobre. Ogromnym plusem jest fakt, że pieczeń robi się latwo i szybko. Miałam tylko problem z jajkami na twardo, bo robiłam z mniejszej ilości mięsa, a moja keksówka jest dość spora i musiałam się troszkę wysilić, żeby jajka porządnie przykryć. Ale to drobny szczegół. Zrobiłam też sosik do pieczeni.
    Z czystym sercem mogę polecić
  • iwka2002, 2011-03-24 23:51:27
    iwka2002
    1
    Robię również, ale z mięsa indyczego i wkładam obok jajka gotowana marchewkę w całości.Po pokrojeniu plastrów mamy piękną kolorową mozaikę- idealna zachęta do zjedzenia dla mojej przedszkolaczki
  • SzmaragdowyKotek, 2011-06-21 00:21:25
    SzmaragdowyKotek
    1
    Ja też robię z mielonej piersi z indyka, też układam warzywa, a jajkom obcinam "pupy" z samego białka jednym i drugim końcu, co powoduje, że w każdym plasterku będzie zawsze zółtko Przepis oczywiście zasługuje na 5 gwiazdek - za pomysł, opis, dokładność i piękne zdjęcia
  • DoriskaJ, 2011-08-21 17:47:26
    DoriskaJ
    1
    Danie szybkie i nieskomplikowane, czyli tak jak lubie.
    Przygotowalam je na niedzielny obiad, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy plus gora salaty. Smakowalo wysmienicie.
    Zostalo jeszcze na jutrzejsze kanapki.
    Super przepis. Wersja oryginalna bardzo mi smakowala ale nie wykluczone, ze poeksperymentuje z dodatkami.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe