Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Placek na maślance z truskawkami i kruszonką

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2011-02-20
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Placek na maślance z truskawkami i kruszonką
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Placek na maślance z truskawkami i kruszonką

Składniki:

Przygotowanie:

Placek wyglądem przypomina ciasto drożdżowe, jest puszysty, lekki, a kruszonka przyjemnie chrupie.
Można do niego dodać co tylko lubicie, ja użyłam truskawek, które zamroziłam latem. Wszystkim bardzo smakował.

Składniki na dużą prostokątną blachę

Ciasto:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (ja dałam 2 i pół łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy

Kruszonka:
15 dag mąki
9 dag margaryny Kasi
17 dag cukru

Ciasto:
Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę. ( Można najpierw utrzeć jajka z cukrami, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z maślanką. Na końcu dodać maślankę i wylać na blache wyłożoną papierem do pieczenia).
Na ciasto wyłożyć owoce świeże lub z kompotu (wiśnie) lub jabłka (w kostkę lub starte na wiórki), a na to kruszonkę.

Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną ochłodzoną Kasię i szybko ręcznie zagnieść.

Piec ok. 30-35 min w temp 175 st. C.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami

Komentarze

  • klaudens, 2011-06-09 20:36:29
    klaudens
    0
    Uwielbiam to ciasto
  • angela30011987, 2011-06-09 20:47:01
    angela30011987
    a co z olejem. kiedy go dodac
    Komentarz
  • La Monica, 2011-06-10 08:44:36
    La Monica
    Angela- Najlepiej na końcu, albo razem z maślanką.

    Klaudens- dziękuję
    Komentarz
  • edytka166, 2011-06-10 21:42:14
    edytka166
    U mnie w ogródku świeże truskawki więc muszę spróbowaćwtedy ocenię
    Komentarz
  • klada, 2011-06-24 13:02:19
    klada
    0
    Zrobiłam, wyszło pyszne Tylko zrobił się gdzieniegdzie zakalec, bo truskawki puściły za dużo soku
  • La Monica, 2011-06-28 09:06:08
    La Monica
    Klada- to dziwne, u mnie truskawy przecież sok tez puściły a zakalca nie było
    Komentarz
  • mww, 2011-09-14 14:55:04
    mww
    1
    Szybki i pyszny placek....
  • Dotka90, 2011-11-04 13:13:21
    Dotka90
    Czy można dodać mrożone truskawki, czy trzeba je wcześniej rozmrozić?
    Komentarz
  • pepita, 2012-09-25 15:18:01
    pepita
    0
    Świetne ciasto, maślanka dodaje fajnego aromatu miałam jednak problem z kruszonką, starałam się jak najdokładniej trzymać tych proporcji jednak kruszonka po wyciągnięciu z piekarnika "nie trzymała się reszty" tylko rozsypywała się wszędzie jakbym na ciasto wysypała kilka garści piachu.
  • Karolllka7, 2012-09-26 13:55:53
    Karolllka7
    0
    Robiłam z jagodami (mrożonymi) i jabłkami. Pięknie się upiekło, ale z lekkim zakalcem. Sama nie wiem czemu, trzymałam się przepisu. Może za dużo owoców?
  • La Monica, 2015-05-28 17:51:23
    La Monica
    Zakalec pewnie od zbyt dużej ilości owoców, lub soku z nich
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem