Placek na maślance z truskawkami i kruszonką

autor: , kategoria: ciasta ucierane, dodano: 2011-02-20
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Placek na maślance z truskawkami i kruszonką
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Placek na maślance z truskawkami i kruszonką

Składniki:

Przygotowanie:

Placek wyglądem przypomina ciasto drożdżowe, jest puszysty, lekki, a kruszonka przyjemnie chrupie.
Można do niego dodać co tylko lubicie, ja użyłam truskawek, które zamroziłam latem. Wszystkim bardzo smakował.

Składniki na dużą prostokątną blachę

Ciasto:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (ja dałam 2 i pół łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy

Kruszonka:
15 dag mąki
9 dag margaryny Kasi
17 dag cukru

Ciasto:
Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę. ( Można najpierw utrzeć jajka z cukrami, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z maślanką. Na końcu dodać maślankę i wylać na blache wyłożoną papierem do pieczenia).
Na ciasto wyłożyć owoce świeże lub z kompotu (wiśnie) lub jabłka (w kostkę lub starte na wiórki), a na to kruszonkę.

Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną ochłodzoną Kasię i szybko ręcznie zagnieść.

Piec ok. 30-35 min w temp 175 st. C.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • klaudens, 2011-06-09 20:36:29
    klaudens
    0
    Uwielbiam to ciasto
  • angela30011987, 2011-06-09 20:47:01
    angela30011987
    a co z olejem. kiedy go dodac
    Komentarz
  • La Monica, 2011-06-10 08:44:36
    La Monica
    Angela- Najlepiej na końcu, albo razem z maślanką.

    Klaudens- dziękuję
    Komentarz
  • edytka166, 2011-06-10 21:42:14
    edytka166
    U mnie w ogródku świeże truskawki więc muszę spróbowaćwtedy ocenię
    Komentarz
  • klada, 2011-06-24 13:02:19
    klada
    0
    Zrobiłam, wyszło pyszne Tylko zrobił się gdzieniegdzie zakalec, bo truskawki puściły za dużo soku
  • La Monica, 2011-06-28 09:06:08
    La Monica
    Klada- to dziwne, u mnie truskawy przecież sok tez puściły a zakalca nie było
    Komentarz
  • mww, 2011-09-14 14:55:04
    mww
    1
    Szybki i pyszny placek....
  • Dotka90, 2011-11-04 13:13:21
    Dotka90
    Czy można dodać mrożone truskawki, czy trzeba je wcześniej rozmrozić?
    Komentarz
  • pepita, 2012-09-25 15:18:01
    pepita
    0
    Świetne ciasto, maślanka dodaje fajnego aromatu miałam jednak problem z kruszonką, starałam się jak najdokładniej trzymać tych proporcji jednak kruszonka po wyciągnięciu z piekarnika "nie trzymała się reszty" tylko rozsypywała się wszędzie jakbym na ciasto wysypała kilka garści piachu.
  • Karolllka7, 2012-09-26 13:55:53
    Karolllka7
    0
    Robiłam z jagodami (mrożonymi) i jabłkami. Pięknie się upiekło, ale z lekkim zakalcem. Sama nie wiem czemu, trzymałam się przepisu. Może za dużo owoców?

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Lekki sernik truskawkowy (na zimno)
  • Mniam: 3
    Danie z woka z kurczakiem, ananasem i imbirem
  • Mniam: 2
  • Mniam: 1
    Tarta melasowa ulubiony deser Harry'ego Pottera

Zamknij