Czerwone curry z krewetkami

autor: , kategoria: owoce morza, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2011-02-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czerwone curry z krewetkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czerwone curry z krewetkami

Składniki:

  • pasta curry czerwona [4 łyżeczki]
  • mleko kokosowe [400 ml]
  • czosnek [5 ząbków]
  • cebulki szalotki [1 szt.]
  • sos sojowy [1 łyżka]
  • krewetki [500 g]
  • kolendra
  • olej [1 łyżka]
  • ryż [1 op.]
  • imbir

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną szalotkę (dużą lub więcej niż jedną) i pokrojony czosnek (ilość w zależności od upodobań). Smażymy do brązowego koloru i dodajemy pastę curry wedle upodobań ostrości.
Wlewamy całą puszkę mleka kokosowego, dodajemy łyżkę sosu sojowego i starty imbir (ja nożykiem do obierania ziemniaków robię z niego cienkie paski).
Wszystko mieszamy i czekamy aż zacznie się gotować. Na koniec wrzucamy krewetki i trochę świeżej kolendry i dusimy aż krewetki przejdą smakiem curry.
Gotową potrawę podajemy z ryżem jaśminowym.
Jeśli ktoś lubi ostrzej, można dodać inne proporcje pasty. Moje proporcje gwarantują kremowy smak i na koniec przyjemne pieczenie w przełyku :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem

Komentarze

  • Poszukujac raju, 2014-08-10 14:55:25
    Poszukujac raju
    0
    Przepycha, właśnie zrobiłem i palce lizać gorąco polecam
    super przepis

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką