Bułki razowe

autor: , kategoria: bułki i rogaliki, kuchnia polska , dodano: 2009-12-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki razowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki razowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki razowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki razowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki razowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki razowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki razowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki razowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki razowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki razowe

Składniki:

Przygotowanie:

Zyto i platki zmielic na make (w robocie kuchennym, mlynku do ziaren, etc.). Jezeli ciasto przygotowujesz w robocie kuchennym to skladniki wrzucaa dokladnie w tej kolejnosci w jakiej sa podane w spisie, czyli najpierw zmielone ziarno z platkami, a potem reszta (koniecznie na drozdze ma isc cukier i ciepla woda, a sol ma byc odgrodzona od nich maka). Bez zoltka z konca listy!

Jezeli zas masz fanaberie urobic sie po lokcie to... przygotuj zaczyn z pokruszonych drozdzy, cukru, 3-4 lyzki maki i cieplej (nie goracej!) wody, odstaw na kilka minut az zacznie rosnac, po czym dodaj do maki wymieszanej z sola i pieprzem, potem tluszcz, slonecznik i podlewajac woda energicznie zagniataj (mozna spiewac, czemu nie). Wyrobione ciasto ma latwo odchodzic od reki, w zadnym razie nie moze sie kleic ale prosze unikaj podsypywania maka.

Gotowe ciasto przykrycjsciereczka i odstaw do wyrosniecia w cieplym miejscu na kwadrans, powinno podwoic objetosc. Formuj bulki (moga byc koslawe), dla ulatwienia mozna zwilzyc dlonie woda lub lekko natluscic olejem\oliwa. Powinno wyjsc okolo 10 srednich bulek. Uloz "pokraki" na blasze wylozonej papierem do pieczenia i zostaw do ponownego wyrosniecia na kolejny kwadrans.
Rozgrzej piekarnik do ok. 220*C, posmaruj bulki zoltkiem rozbeltanym z odrobina wody, posyp czymkolwiek (mak, ziarna sezamu, etc.) albo zostaw gole:) Piecz ok. 15-25 minut (zalezy od maszyny) az sie zrumienia (z wierzchu, bo ogolnie wychodza dosc blade jak na grahamki).

Gotowe buly powinny miec mega chrupiaca skorke i miekki miazsz, mniam:) Najlepsze z maslem, zal bezczescic takie cudo dodatkami;)

P.S.
Ziarno zyta i platki mozna zastapic owsianymi odpowiednikami badz maka razowa. Nie radze zastepowac masla margaryna lub olejem, bulki zmieniaja diametralnie smak i to juz nie jest toooo. To samo sie tyczy pieprzu - tylko bialy! O dziwo wcale sie nie kloci z dzemem jesli mamy ochote go walnac hojna lycha na bule.
Przepis wlasny, kombinowany kilkukrotnie, sprawdzony:)

Aha, na zdjeciach sa pokazane skladniki z polowy porcji, ot mialam fanaberie kolacyjna i tylko 5 upieklam:)

P.S.2
Z przepisu rownie dobrze mozna zrobic chleb - ciasto nalezy w calosci przelozyc do keksowki i zostawic w niej do wyrosniecia, piec ciut dluzej niz bulki.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • alkamor, 2009-12-10 20:04:05
    alkamor
    1
    sesja foto imponująca Przepis dodam do ulubionych i chyba się skuszę
  • AgaZ, 2009-12-10 20:41:11
    AgaZ
    1
    Z masłem tak wyglądają, że aż mi ślinka leci. Zrobię je na pewno jak tylko dostanę mąkę żytnią.
  • zlosliwiec, 2009-12-10 22:33:01
    zlosliwiec
    1
    WOW! Super opis super przepisu

    Jeszcze ciepłe z masełkiem i żółtym serkiem na śniadanie. Mmmm...
  • vril, 2009-12-10 22:35:34
    vril
    Ciesze sie, ze przepis przypadl do gustu, dajcie znac jak wam wyszly Te same bulki robilam tez mielac pszenice ale wole jednak zyto, sa wtedy bardziej wyraziste plus ten bialy pieprz, nie daje tego stricte pieprzowego smaku ale bulki dzieki niemu nie sa mdle i nijakie.
    Aha i polecam dokladne posmarowanie bul zoltkiem przed pieczeniem, ja to zrobilam na ser-mater i wyszly na zdjeciach jak surowe z rumianymi czapkami tylko
    Komentarz
  • eweska, 2009-12-11 09:50:05
    eweska
    2
    Apatycznie wyglądają, przepis świetnie opisany, na pewno kiedyś spróbuję
  • majade, 2009-12-14 11:01:08
    majade
    2
    bułki wyglądają wyjątkowo smakowicie, w dobie wacików na polepszaczach dostępnych w sklepach to cudo. Marzy mi się świąteczny chlebek z tego przepisu !!
  • shiral, 2009-12-14 21:58:35
    shiral
    2
    Przepis treściwy i rzetelny. Wypróbuję na pewno w tym bądź w następnym tygodniu, ale zmniejszę ilość mąki pszennej, a dołożę mąkę żytnią. Mam nadzieję że wyjdą równie smakowicie
  • vril, 2009-12-15 16:53:15
    vril
    Shiral jak bedziesz piekla bulki, nie przekraczaj gornej proporcji 1:3 maki razowej w stosunku do pszennej, bo bulki beda sie kruszyc. Absolutnie nie polecam mieszac obu mak pol na pol, maki pszennej musi byc wiecej od razowej.
    Komentarz
  • shiral, 2009-12-17 00:45:28
    shiral
    yhm, dobrze zrobię tak jak piszesz Bardzo dziękuje za radę
    Komentarz
  • miagiturbo, 2016-06-15 08:32:11
    miagiturbo
    czesc! przepis super, bułeczki wyszły wyśmienite. zamieniłam tylko mąkę na mąke razową Szymanowską z polskich młynów, uwielbiam z niej wypieki, do tego przepisu też mnie nie zawiodła. Czekam na więcej takich pysznych przepisów
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem