amerykańskie PANCAKES

autor: , kategoria: naleśniki, kuchnia amerykańska , dodano: 2011-02-25
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! amerykańskie PANCAKES
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! amerykańskie PANCAKES

Składniki:

  • mąka [1.5 szklanki]
  • maślanka [1.5 szklanki] (można zastąpić kefirem w ostateczności)
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (kopiasta)
  • olej [0.5 szklanki] (/oliwa z oliwek)
  • cukier [0.5 szklanki] (nie koniecznie/potem dla osłodzenia możemy polać np. syropem klonowym)
  • jajka [1 ]

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Na rozgrzanej patelni (za 1szym razem możemy wylać troszeczkę oleju) wykładamy ciasto w formie małych placków (jak kto woli).

Naleśniki możemy oblać syropem klonowym, wysmarować dżemem, czekoladą...

    Śr. ocena: 4.13 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • siostraelwa, 2011-02-25 19:05:37
    siostraelwa
    Chciałam zauważyć, że zdjęcie jest zaciągnięte z internetu. Przy następnym smażeniu zrobię własne, gdyż wcześniej o tym nie pomyślałam, a potem było za późno z racji zjedzenia ich w tempie ekspresowym :P
    Komentarz
  • studentkaAM, 2012-07-08 10:04:10
    studentkaAM
    0
    Za chwilkę dostanę po głowie, ale te amerykańskie naleśniki wcale, a wcale mi nie smakują. Zdecydowanie wolę tradycyjne naleśniczki. Te są dla mnie zbyt mdłe, choć nie ukrywam że sycące.
    Ciężko się przewraca.
    3* za czytelny przepis i szybkie wykonanie.
  • piegowata, 2012-07-25 17:30:10
    piegowata
    2
    Zarłokiem jestem strasznym, ale smakoszem też jestem, więc lubię coś smacznego i sycącego
    Naleśniki wyszły mi pierwsza klasa, mój TŻ był zachwycony
    Zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu niż zwykółe naleśniki (nie umiem odwracać z podrzutem, a używając łopatki często się zaginają lub łamią).
    Podałam z musem truskawkowym Pycha
  • solange421, 2012-11-08 20:06:18
    solange421
    0
    posmarowałam nutellą własnej roboty, pycha bardzo syte, troche mi przypomina racuchy
  • adamtomas, 2013-08-29 09:37:10
    adamtomas
    0
    W USA ponoć się tym zajadają na każde śniadanie (prawie) więc może się skuszę.
  • Arrianna, 2015-01-23 18:45:27
    Arrianna
    0
    Polecam ubić białko jajka i dodać do reszty składników na końcu. Będą niesamowicie puszyste
  • Arielka22, 2015-02-02 23:47:15
    Arielka22
    0
    Pysznie wyglądaja pewnie tez sa smaczne,uwielbiam takie placuszki.Musze sprobowac przepisu.
  • dianaro, 2015-05-21 22:57:08
    dianaro
    0
    Mi jakoś te placki nie przypadły do gustu. Wolę naleśniki lub omlety z pianą z białek, są puszyste i co najważniejsze bez proszku do pieczenia.
  • claire_b, 2015-05-28 13:43:53
    claire_b
    o, szukalam takiego przepisu - na puszyste naleśniki! takie jak w filach amerykanskich i koniecznie polane syropem klonowym mniam
    Komentarz
  • VickyVampire, 2015-10-21 22:23:18
    VickyVampire
    0
    Nie chwaląc się, ale w domu jestem uważana za mistrzynię naleśników i pancakeów.
    Pancake smaży się na rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej olejem, albo i bez patelni, gdzie zmniejszamy potem ogień na mniejszy. Składników wszystkich na raz tez się nie miesza. W osobnej misce sypkie, w osobnej płynne. Jak z babeczkami. Potem energicznie mieszać, aż do jednolitej masy. Najjlepiej pozostawić ciasto na przynajmniej godzinę, a jeszcze lepiej, na całą noc, aby soda i proszek mogły działać z maślanką
    Ot, taka rada
  • PatrykLubik, 2016-12-07 10:57:14
    PatrykLubik
    do pancakeów najczęściej dodaje mąkę uniwersalną szymanowska z Polskich Młynów i sa super!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem