Kruche ciasteczka orzechowe

  • Kruche ciasteczka orzechowe

Składniki:

  • mąka tortowa [300 g]
  • proszek do pieczenia [3 g]
  • cukier [150 g]
  • cukier waniliowy [1 op.] (Dr.Oetker)
  • sól - płaska łyżeczka [1 szt.]
  • jajka [1 szt.]
  • margaryna [150 g] (Kasia)
  • orzechy włoskie [200 g] (laskowe,migdałowe itp.)

Przygotowanie:

1.Mąkę przesiać,dodać szczyptę proszku do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli.
2.Posiekać margarynę Kasię i dodać oraz ugniatać z pozostałymi składnikami.
3.Następnie dodać zmielone orzechy ,zagnieść ciasto i odstawić na 0,5 godziny w chłodne miejsce.
4.Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować dość cienko, wyciąć upragnione kształty np.serduszka, kółeczka itp. i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut.
6.Po ostudzeniu można je posypać cukrem pudrem, lub też polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Ciasteczka czekoladowe z polewą

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką