Pomidorowa po włosku

autor: , kategoria: zupy kremy, kuchnia włoska , dodano: 2011-02-28
  • Pomidorowa po włosku

Składniki:

  • pomidory [4 szt.] (duże)
  • ziemniaki [2 szt.]
  • cebula [1 szt.]
  • bulion warzywny [1.5 l]
  • koncentrat pomidorowy [2 łyżki]
  • śmietana [4 łyżki]
  • ser mozzarella [20 dag]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]
  • papryka (przyprawa) [2 łyżeczki]
  • bazylia [1 łyżeczka]
  • oregano [1 łyżeczka]
  • cukier [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

1.Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
2.Obrać ziemniaki i cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie,następnie dodać trochę wody i dusić przez 5 minut pod przykryciem.
3.Wlać bulion i gotować przez 10 minut.
4.Dodać pomidory i gotować pod przykryciem kilka minut (do rozpadnięcia).
5.Doprawić solą , pieprzem, oregano, bazylią, papryką w proszku, łyżeczkę cukru.Dodać 2 łyżki koncentratu,zagotować i zdjąć z ognia.
6.Gdy zupa przestygnie , zmiksować ją z 2-3 łyżkami śmietany.
7.Nalewać do talerzy i wrzucać po kilka kostek mozarelli ( wcześniej pokrojonej).
8.Można udekorować listkami świeżej bazylii i łyżeczką śmietanki 30 %.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dynia marynowana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe