Składniki:
- drożdże [5 dag]
- mleko [1 szklanka]
- jajka [2 ]
- mąka pszenna [1 szklanka]
- olej [2 łyżki]
- sól [1 szczypta]
- kukurydza [1 ] (puszka)
- papryka czerwona [1 ] (świeża)
- cebula [2 ] (duże)
- kiełbasa zwyczajna [1 ] (laska)
- koncentrat pomidorowy [2 łyżki]
- pieprz czarny
- oregano
- ser żółty [25 dag]
- ogórek konserwowy [4 szt.]
- woda [2 łyżki]
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania "nadzienia"
Kiełbasę podsmażamy z jedną cebulą pokrojoną w kostkę, odstawiamy do przestygnięcia.
Paprykę i ogórki kroimy w kostkę/paseczki (wg upodobania), drugą cebulę w piórka, ser ścieramy na tarce, kukurydzę odcedzamy.
Sos:
koncentrat mieszamy z wodą, pieprzem i oregano, i odstawiamy.
Przygotowujemy blachę- ja używam dużej, która jest w piekarniku, ale można użyć małych blaszek w zależności czym dysponujemy*. Blaszkę można wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, ale niekoniecznie gdyż ciasto zawiera olej i łatwo odchodzi.
* podane proporcje dotyczą dużej blachy piekarnikowej.
Zabieramy się za ciasto:
drożdże kruszymy, zalewamy odrobiną mleka i mieszamy widelcem do uzyskania gładkości, dodajemy jajka i resztę mleka, dosypujemy mąkę i szczyptę soli, wszystko mieszamy widelcem na końcu dodajemy olej, mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany( jeśli wyszło rzadkie można dosypać mąki, lub jeśli za gęste trochę mleka)
Przekładamy na blachę, smarujemy sosem i układamy nasze nadzienie: podsmażoną kiełbasę, paprykę, ogórki, kukurydzę, cebulę, posypujemy startym serem.
Pieczemy ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.
P.S. cały sekret tkwi w tym, że nie trzeba odstawiać ciasta do wyrośnięcia, od razu po wymieszaniu wszystkich składników przekładamy go na blaszkę i rozciągamy palcami po całej powierzchni :)
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zdrowa pizza na spodzie z kalafiora
Komentarze
Że wyrasta bez odstawienia, to wierzę, bo podobnie robię.
Co do jednego to muszę się upewnić
i nie jest to bardzo trudne
my też najbardziej lubimy następnego dnia zimną
Ja robię zawsze pizze bez drożdży mam taki przepis.
Ale z drzożdżami też dobre, pulchniejsze ciasto
Plus za pomysł, ale w praktyce coś mi nie wyszło.
4* bo po dodaniu dużej ilości mąki ciasto wyszło całkiem niezłe.
Trochę urosło, ale nie za dużo, no i porcja wyszła idealna na taką blachę z piekarnika
Do ciasta dodałam ziół - oregano i bazylię. Samo ciasto wyszło chrupiące i smaczne.
Dodatki - tu już można do woli fantazjować
Gwiazdki daje za przejrzysty przepis, szybkość jego wykonania i oczywiście otrzymany rezultat.
Dziękuję za WSPANIAŁY PRZEPIS
Pozdrawiam
Może się schować przy pizzy z pizzeri ale jak na domowe warunki jest super
Przepis dobrze napisany ale radzę zmienic ilosć mąki .. bo dodaje się jej znacznie więcej ..
Super szybka i łatwa w zrobieniu. Faktem jest , ze dodaję 2 razy więcej mąki niż w przepisie - ale to już poprzedniczki potwierdziły
Ja aby ją trochę urozmaicić to robię pół dodatków na wg przepisu a drugie pół z warzywami - na tarce o dużych oczkach zetrę marchewką i drobno kroję seler naciowy - PYYCHA