Domowa pizza mieszana widelcem

autor: , kategoria: pizze , dodano: 2009-12-10
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Domowa pizza mieszana widelcem
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Domowa pizza mieszana widelcem
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Domowa pizza mieszana widelcem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Domowa pizza mieszana widelcem

Składniki:

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania "nadzienia"

Kiełbasę podsmażamy z jedną cebulą pokrojoną w kostkę, odstawiamy do przestygnięcia.
Paprykę i ogórki kroimy w kostkę/paseczki (wg upodobania), drugą cebulę w piórka, ser ścieramy na tarce, kukurydzę odcedzamy.

Sos:
koncentrat mieszamy z wodą, pieprzem i oregano, i odstawiamy.

Przygotowujemy blachę- ja używam dużej, która jest w piekarniku, ale można użyć małych blaszek w zależności czym dysponujemy*. Blaszkę można wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, ale niekoniecznie gdyż ciasto zawiera olej i łatwo odchodzi.

* podane proporcje dotyczą dużej blachy piekarnikowej.

Zabieramy się za ciasto:
drożdże kruszymy, zalewamy odrobiną mleka i mieszamy widelcem do uzyskania gładkości, dodajemy jajka i resztę mleka, dosypujemy mąkę i szczyptę soli, wszystko mieszamy widelcem na końcu dodajemy olej, mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany( jeśli wyszło rzadkie można dosypać mąki, lub jeśli za gęste trochę mleka)
Przekładamy na blachę, smarujemy sosem i układamy nasze nadzienie: podsmażoną kiełbasę, paprykę, ogórki, kukurydzę, cebulę, posypujemy startym serem.

Pieczemy ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.

P.S. cały sekret tkwi w tym, że nie trzeba odstawiać ciasta do wyrośnięcia, od razu po wymieszaniu wszystkich składników przekładamy go na blaszkę i rozciągamy palcami po całej powierzchni :)

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 22 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Aper, 2010-03-01 15:53:04
    Aper
    1
    Zdjęcie smakowite - tak powinna wyglądać superpożywna domowa pizza! Smaka narobiłaś...
    Że wyrasta bez odstawienia, to wierzę, bo podobnie robię.
    Co do jednego to muszę się upewnić - WIDELCEM naprawdę da się ukręcić to ciasto? Nie masz problemu z grudkami? I nie jest potem za rzadkie?
  • mooonik, 2010-03-01 16:11:13
    mooonik
    Tak, widelcem się da
    i nie jest to bardzo trudne wolę machać widelcem niż wyrabiać w rękach a dzięki temu zaoszczędza się czas trzeba tylko pamiętać, żeby mieszać w jedną stronę a ciasto powinno być takie średnio gęste, żeby nam się łatwo rozciągało po blaszce Spróbuj, a się przekonasz
    Komentarz
  • alkamor, 2010-03-01 22:03:02
    alkamor
    2
    nie ma jak domowa pizza! ja też robię ciasto które wyrasta bez odstawienia i jest pyszne!
  • uparta Marti, 2010-03-02 22:45:11
    uparta Marti
    4
    zrobiłam tą pizze juz dawno wg tego przepisu i zapomniałam ocenić. z tych składników wychodzi taka wielka blacha jak na zdjęciu. ciasto wyszlo bardzo dobre.-cienkie a nie wielka buła, ale i tak najlepsza była na drugi dzień zimna
  • mooonik, 2010-03-03 11:42:24
    mooonik
    cieszę się, że przepis się sprawdził

    my też najbardziej lubimy następnego dnia zimną
    Komentarz
  • monika120888, 2010-03-26 13:17:58
    monika120888
    2
    Bardzo ciekawy, smakowity przepis napewno go wyprubuję.Bardzo dokładnie opisany.
    Ja robię zawsze pizze bez drożdży mam taki przepis.
    Ale z drzożdżami też dobre, pulchniejsze ciasto
  • vesenka, 2010-03-26 21:17:20
    vesenka
    0
    próbowałam zrobić, ale z podanych proporcji wyszło mi coś o gęstości ciasta naleśnikowego. Na blaszce można by to co najwyżej rozlać. I to małej blaszce, bo ciasta było niewiele. Musiałam dosypać jeszcze dużo mąki żeby konsystencją przypominało ciasto, które da się rozciągać.
    Plus za pomysł, ale w praktyce coś mi nie wyszło.
    4* bo po dodaniu dużej ilości mąki ciasto wyszło całkiem niezłe.
  • mooonik, 2010-03-26 22:11:49
    mooonik
    Vesenko dziwne, bo mi zazwyczaj zabiera szklankę, max półtorej mąki i ciasto bynajmniej nie jest naleśnikowate, fakt jest luźne ale nie aż tak i łatwo się rozciąga po blasze. Ciasto nie wychodzi dużo ja rozciągam bardzo cienko, w piekarniku troszkę podrasta i po upieczeniu jest cieniutkie a nie jak czasami bułowate. Nie wiem co poszło nie tak
    Komentarz
  • Smynio, 2010-03-26 22:59:10
    Smynio
    1
    wow...tyle pizzy z mnóstwem dodatków... czuje jak ślinka cieknie mi po stopach na bank wypróbuje, za pyszne zdjęcia i przepis - 5!
  • vesenka, 2010-03-27 08:51:25
    vesenka
    moonik, ja bardzo lubię pizzę na cienkim spodzie i dlatego się skusiłam. Może miałam kiepską mąkę? Kusi mnie cienkie ciasto, które nie musi godzinami wyrastać, więc zrobię jeszcze jedno podejście
    Komentarz
  • anies_zg, 2010-04-10 20:15:23
    anies_zg
    3
    pizza jest przepyszna!!! musiałam dodać trochę więcej mąki bo ciasto było za rzadkie, ale w smaku jest cudowne;miałam pewne wątpliwości czy jak nałożę składniki to czy wszystko mi się nie zatopi w tym cieście, na szczęście wszystko wyszło idealnie. Teraz to będzie przepis na ciasto nr 1. Mało roboty a cudne efekty , cała blacha zniknęła w oka mgnieniu Serdecznie polecam i dziękuję za pomysł
  • diana171615, 2010-04-17 11:30:17
    diana171615
    0
    uwielbiam domowa pizze i mam sój sprawdzony przepis na pyszne i pozywne ciasto niczym z pizzy hut! mniam!
  • Agamtb, 2010-04-29 12:34:42
    Agamtb
    2
    Ojjjjj ja musiałam dać sporo więcej mąki... Z podanych proporcji ciasto lało się jak mleko!!! Po dodaniu mąki tak na oko, żeby ciasto można było "rozciągnąć" na blaszce, wyszło wyśmienite.
    Trochę urosło, ale nie za dużo, no i porcja wyszła idealna na taką blachę z piekarnika )
    Do ciasta dodałam ziół - oregano i bazylię. Samo ciasto wyszło chrupiące i smaczne.
    Dodatki - tu już można do woli fantazjować )
  • sanka123, 2010-07-25 22:28:18
    sanka123
    1
    Właśnie skonsumowałam pizze z ciastem z przepisu, ogólnie super robiłam w trochę innych proporcjach. Wychodzi super puchata i ogólnie polecam.
  • Nankaa, 2010-08-24 21:46:44
    Nankaa
    2
    Robiłam kilka razy i za każdym wyszła pyszna! Bez paprania się w ciasto, bez wygniatania i jak szyybko! Tylko faktycznie dodałam około pół szklanki mąki wiecej, bo ciasto było bardzo płynne. Dzięki za przepis
  • dagig, 2010-11-07 15:20:43
    dagig
    1
    Pyszna, właśnie ją zajadam Z tym, że mąki do ciasta dodałam 2 razy tyle co w przepisie. Genialnie szybka i prosta
  • iwona200, 2010-11-13 19:44:55
    iwona200
    1
    Właśnie ją zrobiłam. Dałam mąki 2 szklanki czyli 2 razy tyle ile jest w przepisie. Zamiast kielbasy dodalam salami i szynke. Do tego zrobilam sos czosnkowy z majonezu i jogurtu naturalnego. Musze przyznac, ze wychodzi smaczna. Jeden minus - ciasto strasznie sie przykleilo do blachy. Za rada autorki nie smarowalam jej niczym.
  • Zinerva, 2011-02-17 16:07:50
    Zinerva
    0
    Właśnie wraz z moim TŻ skonsumowaliśmy pizze na tym cieście i powiem tylko że była wyśmienita... tak jak poprzedniczki dodałam troszkę więcej mąki i ponadto posmarowałam blachę cieniuteńką warstwą masła i kropelką oliwy przez co ciasto było od spodu lekko chrupiące pyyyycha!!!
    Gwiazdki daje za przejrzysty przepis, szybkość jego wykonania i oczywiście otrzymany rezultat.
  • Incomprehensible, 2011-03-11 14:10:21
    Incomprehensible
    robiłam już dwa razy i mi się nie udała... znaczy upieczoną jeszcze jako tako dało się zjeść ale do ciasta dałam 3 szkl. mąki jak nie więcej i było dalej baaardzo rzadkie... ledwo co mi sie udało posmarować ją sosem...
    Komentarz
  • Lovely x3, 2011-11-21 23:02:07
    Lovely x3
    2
    Robiłam tą Twoją pizzę i wyszła nieziemsko smaczna
    Dziękuję za WSPANIAŁY PRZEPIS
  • Jannat88, 2012-02-29 19:44:09
    Jannat88
    Super!! wszyscy cwala.. Tż, mama, tata przepis swietny latwy i wazne ze nie trzeba sie w ciescie paprac
    Komentarz
  • novellana, 2012-05-01 18:02:27
    novellana
    1
    Moja pierwsza wykonana własnoręcznie pizza w/g tego przepisu. I wyszła a nie mam talentu kulinarnego. Znaczy to że przepis jest super.
  • ch_aga, 2012-05-18 16:19:59
    ch_aga
    1
    Pizza ok ale musiałam dać dwa razy tyle mąki. Poza tym się głupia posłuchałam i niczym nie wysmarowałam blachy. Nie radzę. Na szczęście dało się ją odczyścić a pizza zjedzona tylko w połowie bo reszta przyklejona do blachy. Farsz niezbyt mi smakował więc dziś powtórka z ciastem i sosem ale nadzienie moje.
    Pozdrawiam
  • Tenebre21, 2012-08-26 12:16:53
    Tenebre21
    1
    Robiłam
    Może się schować przy pizzy z pizzeri ale jak na domowe warunki jest super smaczna i w miarę tania

    Przepis dobrze napisany ale radzę zmienic ilosć mąki .. bo dodaje się jej znacznie więcej ..
  • Tencza, 2012-09-20 18:48:38
    Tencza
    0
    Dziś robiłam Mąki faktycznie 2 szklanki by powstało ciasto. Rozprowadzając go po blasze miała wątpliwości co z niego wyjdzie, ale pizza okazała się bardzo smaczna. Wszystkim posmakowała. Polecam przepis!
  • Kamil123456, 2012-12-24 15:46:51
    Kamil123456
    0
    Bardzo dobra i rewelacyjnie wykonana pizza! Moja rodzina we 4-ke nie radziła sobie z nią. POLECAM!!!!
  • jaksy, 2013-08-06 22:39:01
    jaksy
    0
    Tak szybkiej i łatwej pizzy nigdy nie robiłam. I wyszła naprawdę smaczna. Warto mieć takie przepisy w zanadrzu gdy nie chce się stać przy garach. Polecam leniwym jak ja.
  • _gemini, 2014-03-01 18:11:13
    _gemini
    1
    Właśnie ta pizza na stałe zagościła w moim menu
    Super szybka i łatwa w zrobieniu. Faktem jest , ze dodaję 2 razy więcej mąki niż w przepisie - ale to już poprzedniczki potwierdziły Zawsze wychodzi super smaczna
    Ja aby ją trochę urozmaicić to robię pół dodatków na wg przepisu a drugie pół z warzywami - na tarce o dużych oczkach zetrę marchewką i drobno kroję seler naciowy - PYYCHA

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem