Drożdżowe bułeczki z nadzieniem czosnkowym

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2011-03-01
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe bułeczki z nadzieniem czosnkowym
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Drożdżowe bułeczki z nadzieniem czosnkowym

Składniki:

  • mąka [400 g]
  • cukier [20 g]
  • sól (1/2 lyzeczki)
  • drożdże [8 g]
  • mleko [260 g]
  • masło [30 g]
  • jajka [1 szt.]
  • czosnek [5 ząbków]
  • masło [60 g]
  • pietruszka [2 łyżeczki] (suszona)

Przygotowanie:

400 g mąki pszennej 500 lub 650
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego
Ponadto na posmarowanie:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości

Po tym czasie ciasto podzielić na 12-13 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierogi), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie przygotować nadzienie:

60 g miękkiego masła
5 ząbkow czosnku drobniutko posiekane lub przepuszczonego przez praske
2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać w to miejsce nadzienie.

Piec w temperaturze 180?C przez około 15 minut. Podawać ciepłe.


ja nie czekalam do wyrosniecia ciasta, ulepilam buleczki wstawilam do piekarnika nagrzanego do 40stop C jak wyrosly przekroilam i nadzialam po czym upieklam - jestem nieraz niecierpliwa
nie mialam pietruszki wiec dalam ciut koperku

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 13

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

Komentarze

  • idzia315, 2011-03-19 22:00:08
    idzia315
    1
    Zrobiłam.Bardzo dobre ale strasznie czosnek po całym domu czuć Ale wszystkim smakowało... Pozdrawiam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem