Guacamole - pasta awokado z pomidorem

autor: , kategoria: pasty , dodano: 2011-03-03
  • Guacamole - pasta awokado z pomidorem

Składniki:

  • awokado [2 szt.] (dojrzałe)
  • pomidory (1 lub 2 średnie)
  • szczypior [2 łyżki] (posiekany)
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • natka pietruszki [1 łyżka] (posiekana natka lub kolendra)
  • sok z cytryny (z 1/2 cytryny)

Przygotowanie:

Awokado obieramy, miąższ rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą ziołową i pieprzem.
Pomidor sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę.
Pomidory i szczypiorek dodajemy do pasty i mieszamy. Zamiast szczypiorku może być drobniutko posiekany kawałek cebulki. Opcjonalnie można też dodać łyżkę posiekanych listków kolendry.


(Więcej pomidorów można dodać tylko jeśli są wyjątkowo mało soczyste albo kiedy odciśniemy je nieco z soku. W przeciwnym razie pasta będzie zbyt wodnista.)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Łosoś w migdałach z sosem z awokado

Komentarze

  • weenie, 2012-03-31 18:08:09
    weenie
    1
    Przepis świetny. Zrobiłam z cebulką. Tylko zamiast rozgniatać wszystko zmiksowałam. I dodałam odrobinę oliwy

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe