penne z pieczarkami i brokułami

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2011-03-03
  • penne z pieczarkami i brokułami

Składniki:

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Brokuł myjemy, dzielimy na niewielkie różyczki, odkrajamy łodyżki. Różyczki wrzucamy na 5 minut do gotującej się wody, tak by nie były zbyt miękkie, po czym odcedzamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekane lub lepiej zmiażdżone trzy-cztery ząbki czosnku.
Pieczarki (około 15 sztuk) myjemy dokładnie, obieramy w razie potrzeby, kroimy w kostkę i dodajemy do smażącego się czosnku.
Łodyżki brokuła kroimy w cienkie paski i wrzucamy na patelnię.
Ugotowane różyczki wrzucamy na patelnię, wszystko doprawiamy i dusimy aż brokuły będą wystarczająco miękkie.
Na patelnię dorzucamy makaron i dusimy całość przez około 3 minuty.
Można podawać posypane odrobiną startego sera i przybrane świeżą bazylią.

(mięsożercy mogą dorzucić też na patelnię pierś z kurczaka)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe