Risotto z pieczarkami

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2011-03-04
  • Risotto z pieczarkami

Składniki:

  • ryż [1 szklanka]
  • pieczarki [10 szt.] (w zależności od tego ile kto lubi)
  • masło [1 łyżka]
  • cebula biała [2 szt.]
  • pietruszka (świeża, posiekana)
  • bulion grzybowy [1 l] (może być z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • tymianek
  • ser (ulubione, starty do posypania)
  • cytryna (pokrojona w plastry)
  • cytryna (połowka, do wyciśnięcia soku)
  • śmietana

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną drobno cebulkę. Umyte i pokrojone w drobną kostkę pieczarki dorzucamy do zeszklonej cebulki i smażymy kilka minut mieszając od czasu do czasu.

Na patelnię wsypujemy ryż do risotto i smażymy z całością kilka minut często mieszając, po czym podlewamy niewielką ilością bulionu i przykrywamy. Dusimy całość około 40 minut mieszając i podlewając bulionem od czasu do czasu.

Pod koniec przyrządzania dodajemy kilka łyżek śmietany i przyprawy (zostawiając trochę pietruszki do przybrania). Podajemy skropione sokiem z cytryny, posypane startym serem, kilkoma plastrami cytryny i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 55 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: risotto z grzybami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem