Kruchy placek z malinami

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2011-03-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy  placek  z  malinami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruchy  placek  z  malinami

Składniki:

Przygotowanie:

Ze składników na ciasto (mąka, cukier, śmietana, margaryna, jajko, proszek, cukier wanil.) zagniatamy ciacho i chłodzimy w lodówce (ok godzinę - można zrobić dzień wcześniej i na noc zostawić w lodówce).

Maliny (lub inne owoce) gotujemy w rondelku z cukrem pudrem na muss - pod koniec dodajemy skrobię i na małym ogniu gotujemy jeszcze ok 3-4 minuty do zagęszczenia - cały czas mieszając. Studzimy.

Składniki na kruszonkę (mąka, cukier i masło) zagniatamy i chłodzimy w lodówce - lepiej się potem kruszy.

Na blaszkę wykładamy ciasto (piekłam w tortownicy o śr. 24 cm i proporcje akurat pasują), na ciasto wykładamy mus malinowy, na wierzch dajemy kruszonkę. Dzięki temu że owoce kładziemy w formie musu ciasto pod nimi jest naprawdę kruche i nie nasiąknięte sokiem owocowym.

Pieczemy ok 50 min. w temp 170-180 st. w termoobiegu.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 2.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • sierotkaa, 2011-03-13 10:43:41
    sierotkaa
    3
    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i stwierdzam, że przepis bez rewelacji. Ciasto wyszło bez smaku i twarde, jestem rozczarowana... szkoda towaru

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe