sernik BEZ SERA

autor: , kategoria: serniki, kuchnia polska , dodano: 2011-03-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! sernik BEZ SERA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! sernik BEZ SERA

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z 1szklanką cukru, proszkiem do pieczenia. Dodać dość miękką margarynę i posiekać ją, następnie oddzielić żółtka od białek i dodać same żółtka. Białka zostawić do masy serowej. Wyrobić ciasto, będzie dość sypkie więc w miarę możliwości zagnieść je w kulki. Do połowy ciasta dodać kakao i wsadzić do zamrażarki na ok. godzinę (u mnie wystarczy pół).
Białka ubijamy z pozostałym cukrem dodajemy śmietany, budyń, wiórki i wszystko miksujemy.
Ciasto rozkruszamy na blachę. Najpierw część z kakaem następnie wylewamy masę i na wierzch rozkruszamy pozostałe ciasto.

Pieczemy około godziny (w zależności od możliwości piekarnika) w temp. 180 stopni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • dorgos, 2011-03-07 09:42:38
    dorgos
    podoba mi sie twój pomysł na ten sernik muszę wo wypróbować,bo nie wymaga twarogu którego nie zawsze mamy w lodówce a śmietana to już szybciej.ja na swoim blogu też mam super przepis na bardzo proste ciasto.http://gotowaniewdomu.blogspot.c om/
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2016-12-21 10:58:39
    PatrykLubik
    do sernika, spód robię z mąki krupczatki wychodzi wtedy taki fajny kruchy, super
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2016-12-21 11:02:02
    PatrykLubik
    oczywiście przeważnie z mąki krupczatki szymanowskiej
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem