Makaron tagiatelle z serem lazur i rokolą

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2011-03-08
  • Makaron tagiatelle z serem lazur i rokolą

Składniki:

  • rukola [1 op.] (3-4 duże garście)
  • orzechy włoskie [50 dag] (drobno posiekane)
  • ser lazur [1 op.]
  • ser camembert [1 op.]
  • mleko [250 ml] (poziom tłuszczu nie ma znaczenia)
  • brie ser [1 op.]
  • sól [1 łyżka] (do smaku)
  • pieprz [1 łyżeczka] ( do smaku)
  • cukier [1 łyżeczka] (do smaku)
  • masło [1 łyżka]
  • serek topiony [4 op.] (Hohland trójkącik, różne smaki- preferowane serowe)
  • makaron [1 op.] (tagliatelle, ugotowany al dente)

Przygotowanie:

PRZYGOTOWANIE:

rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy orzechy, samrzymy na małym ogniu ok 3- 4 minuty. Dodajemy pokrojony w kostkę lazur, camembert, brie, i trójkąciki i zalewamy mlekiem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut- sos stanie się gęsty. Dodajemy 1- 2 garście rucoli- można ja lekko posiekać. Dzusimy 2-3 minuty. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.


Podajemy z makaronem tagiatelle

DOBRE RADY:

1) Gdy gotujesz makaron, możesz na samym końcu gotowania wrzucic 2 garści rucoli i gotować jeszczę maks. 1 minutę. Rucola stanie się elastyczna. Jest to wersja dla tych, którzy uwielbiają ten rodzaj sałaty

2) sposób podania makaronu jest dowolny- możesz polać go sosem, lub połączyć makaron z nim w osobnym garnku.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto Pani Walewska

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem