Muffinki z jogurtem, orzechami włoskimi i skórką cytryny

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia amerykańska , dodano: 2011-03-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z jogurtem, orzechami włoskimi i skórką cytryny
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z jogurtem, orzechami włoskimi i skórką cytryny

Składniki:

  • cukier [0.667 szklanki]
  • mąka [2 szklanki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (płaskie)
  • soda oczyszczona [0.25 łyżeczki]
  • sól [0.25 łyżeczki]
  • jogurt naturalny [0.75 szklanki]
  • jajka [3 szt.]
  • aromat waniliowy do ciast [1 łyżeczka]
  • masło [10 dag] (roztopione i przestudzone)
  • orzechy włoskie [0.5 szklanki] (posiekanych)
  • orzechy włoskie [0.5 szklanki] (zmielonych)
  • cytryna [1 szt.] (sok i skórka)

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej roztrzepujemy jaja z jogurtem i dodajemy pozostałe mokre składniki(poza skórką i orzechami).

Mokre wlewamy do suchych, dodajemy orzechy i skórkę cytrynową. Mieszamy do połączenia składników.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i pieczemy na złoto 18-20 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!

* ilość porcji: 24 papilotki małej wielkości

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijna kapusta z grzybami

Komentarze

  • studentkaAM, 2013-02-18 18:59:17
    studentkaAM
    0
    Fajne połączenie posmaku cytryny z orzechami włoskimi. Aczkolwiek nie wiem od czego to zależy, ale niektóre muffiny wychodzą zakalcowate Może dodałam zły jogurt? Dlatego tylko 4*
  • madziullaaaaa, 2013-02-22 11:46:39
    madziullaaaaa
    super pomysł na pewno go wypróbuje
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe