Papryka konserwowa słodko-kwaśna

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2011-03-14
  • Papryka konserwowa słodko-kwaśna

Składniki:

  • papryka czerwona (tyle ile chcemy mieć słoików)
  • woda [1.5 l]
  • ocet [1 szklanka] (10%)
  • cukier [30 dag]
  • sól [6 dag]
  • liście laurowe [2 szt.]
  • pieprz czarny [30 ] (ziarenek)
  • ziele angielskie [5 ] (ziarenek)
  • czosnek (po dwa ząbki do słoika(nie wchodzi w skład zalewy)
  • olej [1 łyżka] (na słoik)

Przygotowanie:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, odsączyć. W wyparzone słoiki powkładać po 2 ząbki czosnku, układać ścisło pokrojoną paprykę. Składniki zalewy zagotować krótko. Powstałą zalewą zalać paprykę w słoikach. Na wierzch wlać łyżkę oleju. Zakręcić. Pasteryzować grubą paprykę nie dłużej niż 20 min od zagotowania, cienką krócej
Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Bruschetta z pieczoną papryką

Komentarze

  • marcelka25, 2011-11-13 12:41:05
    marcelka25
    papryka nie za bardzo octowa.Słodko-kwaśna.Idealna.Moi goście ją uwielbiają
    Komentarz
  • marcelka25, 2011-11-13 12:41:58
    marcelka25
    Polecam serdecznie!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem