PARÓWKI W CIEŚCIE w sosie koperkowo-czosnkowym

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2011-03-19
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! PARÓWKI W CIEŚCIE w sosie koperkowo-czosnkowym
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! PARÓWKI W CIEŚCIE w sosie koperkowo-czosnkowym

Składniki:

  • mąka tortowa [0.5 kg]
  • margaryna [0.5 kostki] (ja używam Kasi)
  • jajka [1 szt.]
  • mleko [250 ml]
  • drożdże [5 dag]
  • parówki [15 szt.] (ja używam Berlinek)
  • ser żółty [200 g]
  • boczek wędzony [300 g]
  • zioła prowansalskie
  • jogurt naturalny [400 g]
  • majonez [2 łyżki]
  • koperek [1 pęczek]
  • czosnek [1 ząbek]
  • sól
  • pieprz
  • cukier [1 łyżka]

Przygotowanie:

Ciasto:

Tłuszcz roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, schłodzony tłuszcz, oraz letnie mleko z drożdżami. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakis czas by urosło.
Ja używam miski Tupperware, którą moczę w ciepłej wodzie i czekam, aż 3 razy "strzeli" w międzyczasie odpowietrzając.

W międzyczasie kroimy serek w paseczki i boczek

Wyrośnięte ciasto urabiamy na stolnicy
ja dzielę sobie na dwa kawałki
każdy osobno rozwałkowuje, dodając sporo ziół (prowansalskich, oregano, pietruszki suszonej), kroję w paski i kolejno zawijam parówki po skosie tak, by zakryć ją całą, dodając ser żółty i boczek do środka.

Parówki układam na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piekę w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut.
W międzyczasie robię sos:

Koperek myję, siekam, dodaję do tego jogurt naturalny, majonez, sól i pieprz. Wgniatam czosnek.

Można dodatkowo polać ketchupem, smakują rewelacyjnie
Zachęcam i życzę smacznego :-)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście francuskim

Komentarze

  • La Monica, 2011-03-21 09:21:34
    La Monica
    Ale fajne parówy Dodaję do ulubionych i będę próbować
    Komentarz
  • Tencza, 2012-12-08 11:14:13
    Tencza
    0
    Ja również dodałam do ulubionych i kilka dni temu wypróbowałam przepis. Wszystkim moim bliskim bardzo smakowały. Polecam, ciekawie wyglądają i są pyszne, zwłaszcza na ciepło
  • Daria18g, 2012-12-13 21:09:06
    Daria18g
    0
    bardzo fajny przepis równiez dodaje do ulubionych i juz jutro bede je robic

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem