Spaghetti z szynką i groszkiem

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2011-03-23
  • Spaghetti z szynką i groszkiem

Składniki:

  • spaghetti [200 g]
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • groszek konserwowy [0.5 op.]
  • olej
  • sól
  • śmietana [1 op.] (18%, mały kubeczek)
  • szynka [15 dag]
  • pieprz czarny (świeżo mielony)

Przygotowanie:

Nastawiamy wodę na makaron (dodajemy łyżkę oleju i solimy).
Na dosyć głębokiej patelni (na odrobinie oleju) obsmażamy pokrojoną w paski szynkę. Gdy jest zrumieniona, dodajemy odsączony groszek (nie więcej niż pół puszki), smażymy jeszcze przez chwilę.
W międzyczasie pewnie wrze już woda na makaron - wstawiamy go więc do gotowania.
W kubku mieszamy dokładnie śmietanę z żółtkiem, szczyptą soli i pieprzem. Wlewamy na patelnię do szynki z groszkiem, mieszamy i trzymamy na patelni dosłownie parę chwil, nie powinno zdążyć zawrzeć. Gdy makaron jest ugotowany, wrzucamy go do sosu, mieszamy wszystko i podajemy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe