Ciepła kanapka - wariacja na temat Caesar Salad

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2011-03-24
  • Ciepła kanapka - wariacja na temat Caesar Salad

Składniki:

  • pierś kurczaka [1 szt.] (wielkość w zależności od apetytu)
  • kajzerka [1 szt.]
  • oliwa z oliwek
  • czosnek [1 ząbek]
  • majonez [1 łyżka]
  • musztarda [1 łyżeczka]
  • ocet balsamiczny
  • papryka (przyprawa)
  • sok z cytryny
  • sałata lodowa (lub rzymska)

Przygotowanie:

Kurczaka podzielić na niewielkie kawałki, natrzeć oliwą z odrobiną soku z cytryny i papryką, odłożyć na pół godziny do lodówki, żeby się przegryzło.
Przepołowić kajzerkę, posmarować obie części wewnątrz oliwą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Nastawić piekarnik na funkcję grillowania, ok.200 stopni. Rozłożyć na blasze kawałki kurczaka i włożyć do piekarnika. Będą się piec nie więcej niż pół godziny.
W międzyczasie przygotować nieco sałaty - tyle ile się lubi i sos: w szklance wymieszać dokładnie łyżkę majonezu, łyżeczkę dowolnej musztardy (najlepiej sprawdza się pikantna rosyjska), trochę oliwy i octu balsamicznego). Około 10 minut przed końcem pieczenia kurczaka dokładamy na blachę posmarowane oliwą połówki bułki z czosnkiem. Kiedy bułeczka się przegrzeje i lekko zrumieni, a kurczak jest upieczony, wyjmujemy je z pieca. Na połówkę bułki kładziemy przygotowaną sałatę, na to kawałki kurczaka, polewamy majonezowym sosem, przykrywamy drugą połówką bułki. Jemy gorące.
żeby było bardziej po "cesarsku" można ewentualnie posypać kurczaka w bułce odrobiną startego parmezanu).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: puree z dyni

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem