Lukier plastyczny do dekoracji tortów

autor: , kategoria: torty , dodano: 2011-03-26
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Lukier plastyczny do dekoracji tortów
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Lukier plastyczny do dekoracji tortów
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lukier plastyczny do dekoracji tortów
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lukier plastyczny do dekoracji tortów

Składniki:

Przygotowanie:

Do szklanki wlewamy ok 50 ml gorącej wody.

Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę i też mieszam do rozpuszczenia i łyżeczkę margaryny. Ma się wszystko ładnie rozpuścić i połączyć.

Na stolnicę lub blat wysypuję trochę cukru pudru ok. 3/4 z całych 800g i wlewam powoli żelatynę wymieszaną z glukozą i rozpuszczoną margaryną.

Mieszam, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynam zagniatać. Zagniatam dosypując cukier puder ale trzeba uważać żeby masa nie była za twarda - w razie czego można dodać odrobinkę ciepłej wody ale dosłownie łyżeczkę bo inaczej masa nam się rozrzedzi za bardzo.

Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami). Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi lub naturalnymi, można dodać kakao, sok z buraka itp ale po odrobinie żeby masa nie zrobiła sie zbyt rzadka.

Masę wałkuje się najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem, nie polecam stolnicy tylko gładki blat. Drugi sposób to wałkowanie na blacie omączonym np. mąką ziemniaczaną, ale moim zdaniem lepszy jest sposób z olejem - masa ładnie błyszczy się i nie bieleje tak szybko.

Niewykorzystaną masę możecie trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji (po prostu trzeba ją ogrzać w dłoniach przed ponownym użyciem tak jak z plasteliną/modeliną, trzeba lukier ugrzać i wyrobić na nowo, by był plastyczny)

Z takiej masy można formować różne cuda, wycinać foremkami do ciasteczek, lepić różyczki, listki, i inne ozdoby.

Masa jest słodka i w 100% jadalna :)

UWAGA!
Bez glukozy nie wyjdzie. Glukoza jest potrzebna, inaczej masa się kruszy i wcale nie jest plastyczna – przynajmniej mi tak wyszło :) Glukozę można kupić w każdym sklepie, zazwyczaj jest w opakowaniu jak galaretka i stoi niedaleko cukru.

Lukier plastyczny najlepiej położyć na tort posmarowany kremem, można i bezpośrednio na biszkopt, ale nie zespoli się z resztą i brzydko będzie podczas krojenia, dlatego cały tort trzeba posmarować kremem równo i na to dopiero lukier.

Najlepiej używać kremu na bazie budyniu i margaryny lub masła.

Bita śmietana rozpuszcza lukier, staje się on miękki, nie płynie, ale już po dobie mógłby wyglądać nieciekawie. Najlepsze są kremy na bazie masła lub budyniu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sensuel, 2011-03-26 13:35:04
    Sensuel
    Czyli standardowa masa cukrowa do dekoracji ciast/tortów :P
    Komentarz
  • granola, 2011-03-26 16:59:08
    granola
    bez glukozy tez wyjdzie masa cukrowa , ja w 3/4 przypadkow robie bez i jest ok
    Komentarz
  • Paulima, 2011-04-04 12:17:34
    Paulima
    Nie wyszło mi! Jak tylko przeczytałam ten przepis to poszłam do kuchni zrobić masę, jednak to, co mi wyszło w żadnym stopniu masy nie przypominało.. Może trzeba użyć jakiejś specjalnej margaryny? Bo moja nie chciała się w ogóle połączyć z wodą i żelatyną..
    Komentarz
  • granola, 2011-04-04 14:36:03
    granola
    Paulima do takiej masy dodaje sie tylko i wylacznie Plante
    jest to tluszcz roslinny bialy
    ta masa rowniez wychodzi bez dodatku margaryny,wiem to bo sama wielokrotnie robilam
    Plante dodaje sie zeby niewysychala tak szybo no i dzieki niej jest bardziej plastyczna ale na takie proporcje
    to trzeba dac 3 lyzeczki Planty

    na zdjeciu sa roze bez Planty i jak widac wychodza
    Komentarz
  • AgaZ, 2011-04-08 11:09:22
    AgaZ
    Jestem pod ogromnym wrażeniem estetyki wykonania przykładowego torciku porytego tą masą. Opis bardzo dokładny a wskazówki bezcenne. Super ))
    Komentarz
  • gaga87, 2011-04-09 09:43:24
    gaga87
    zawsze byłam pod ogromnym wrażeniem ciast i tortów udekorowanych tak pięknie. Wydawało mi się, że to bardzo trudne. Sądząc po Twoim opisie tak nie jest Na pewno spróbuję kiedyś
    Komentarz
  • dallasgirl, 2013-09-03 17:48:35
    dallasgirl
    Wow! Coś wspaniałego. Trzeba zrobić koniecznie trochę kolorów i niech sobie są
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem