Piernik na piwie

  • Piernik na piwie

Składniki:

  • mąka [50 dag]
  • jajka [4 szt.]
  • miód [1 szklanka]
  • cukier [3 szklanki]
  • piwo [1 szklanka] (jasne)
  • margaryna [25 dag]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • bakalie (ewentualnie)
  • przyprawa do pierników [2 łyżeczki]

Przygotowanie:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać – wciąż ucierając – po jednym żółtku. Dodać miód, przyprawę, a na końcu piwo. Wsypywać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i starannie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek (i delikatanie z bakaliami – jeżli ktoś lubi). Nałożyć ciasto do dwóch podłużnych foremek (12 x 25 cm), wysmarowanych tłuszczem. Piec 50–55 min w temperaturze 190–200°C. Piernik jest świeży przez 10–12 dni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka na Boże Narodzenie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką