Gołąbki

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2011-04-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki

Składniki:

  • koncentrat pomidorowy
  • mięso mielone [1.5 kg]
  • ryż [1 op.] (woreczek)
  • jajka [1 szt.]
  • sól
  • pieprz
  • kapusta biała [1 główka]

Przygotowanie:

Kapustę myjemy, wycinamy głąb i gotujemy w dużym garnku (głąbem do góry) aż będzie prawie miękka.
Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia.

Mięso mielone mieszamy z ugotowanym na sypko ryżem, jajkiem i przyprawami. Odstawiamy do przegryzienia.

Delikatnie oddzielamy liście z kapusty, ścinamy grube krawędzie.

Kulkę mięsa kładziemy na liści i zawijamy 'na zakładkę'.
Układamy na dnie garnka pozostałe liście, bądź te które się zepsuły w czasie oddzielania, na nie ciasno gołąbki i zalewamy rozrobionym w wodzie i doprawionym ulubionymi przyprawami koncentratem.
Gotujemy do miękkości kapusty.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 21

Komentarze

  • Irminusia, 2011-07-22 21:37:26
    Irminusia
    1
    właśnie tego przepisu szukałam, z mięsem mielonym - ja dodam mieloną łopatkę, takie gołąbki robiła moja Mama, mniam....
  • Aguu, 2011-07-27 15:16:26
    Aguu
    Cieszę się, że przepis przywołał wspomnienia - najprostsze potrawy najczęściej zdobywają serca
    Komentarz
  • skazana_na_bluesa, 2011-07-29 11:36:04
    skazana_na_bluesa
    dzisiaj bede probowac... mam nadzieje, ze uda mi sie pozawijac te golabki
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe