Tarta z ryby wędzonej ( np. makreli )

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2011-04-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z ryby wędzonej ( np. makreli )
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z ryby wędzonej ( np. makreli )
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z ryby wędzonej ( np. makreli )
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z ryby wędzonej ( np. makreli )

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto półkruche wytrawne:

Wsyp mąkę na stolnicę. Posiekaj nożem z kostką masła (wcześniej wyjętego z lodówki, żeby nie było zbyt twarde), zrób dołek. Do szklanki wbij 2 jaja, dodać 1 łyżeczkę soli, skłóć ze sobą). Jaja wlej do dołka w mące, zagnieć ciasto.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Nawiń na wałek, przenieś do brytfanki na tartę (ja używam ceramicznej, więc jej już nie smaruję. Jeśli Wy używacie innej, nasmarujcie ją wcześniej masłem i wysypcie mąką).
Ciasto nakłujcie widelcem. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczcie na biało, na włączonym termoobiegu ok. 15 minut.

Nadzienie:

W czasie gdy podpiekacie ciasto, obierzcie rybę z ości. Ser żółty zetrzyjcie na dużych oczkach.
Do miski wbijcie 2 jajka, wsypcie łyżeczkę soli i pieprz, skłóćcie. Dodajcie następnie śmietanę i posiekany koperek - wymieszajcie.

Wyjmijcie ciasto z pieca, zwiększcie temp. do 180 stopni.

Posypcie ciasto połową sera, ułóżcie kawałki ryby równomiernie na spodzie, następnie wysypcie drugą połowę sera. Zalejcie wszystko masą śmietanowo-koperkową.
Wstawcie tartę z powrotem do pieca i pieczcie aż się zetnie i zarumieni (ok. 25-30min.)

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. :)

Przepis pochodzi z programu Pascal - Po prostu gotuj.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • lady_poison, 2011-04-02 22:58:40
    lady_poison
    Jeżeli nie lubicie zbyt słonych potraw, proponuję zmniejszyć ilość soli o połowę - t.j. pół łyżeczki do ciasta i pół płaskiej łyżeczki do śmietany. Ja akurat lubię słone potrawy, więc podałam na oko ile dodaję.
    Komentarz
  • agnieszka_ask, 2011-04-07 15:25:29
    agnieszka_ask
    3
    Tarta naprawdę super. Wczoraj zrobiłam na obiad i wszyscy przyszedł po dokładkę, a to chyba mówi samo za siebie
    Soli dałam połowę, a zamiast makreli użyłam łososia ok 200g - rewelacja.
  • gabka9, 2011-04-08 18:50:24
    gabka9
    Zawsze mam problem, co zrobić z kolejnym wędzonym pstrągiem (mój tato wędzi)- solo oraz sałatki już mi się przejadły.
    Wypróbuję, dodaję do ulubionych
    Komentarz
  • lady_poison, 2011-04-10 12:11:32
    lady_poison
    Agnieszko ask - super że Wam smakowało pozdrawiam
    Komentarz
  • La Monica, 2011-04-10 13:36:22
    La Monica
    Ooo, fajny pomysł na wykorzystanie wędzonej rybki, dodaję do ulubionych
    Komentarz
  • Betina80, 2014-03-15 18:12:08
    Betina80
    0
    Przepyszna ta tarta. Prosta w wykonaniu i nie kosztuje wiele. Polecam ten przepis.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe