Kurczak faszerowany cytryną

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2011-04-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak faszerowany cytryną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak faszerowany cytryną
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak faszerowany cytryną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak faszerowany cytryną

Składniki:

Przygotowanie:

Kurczaka całego myjemy z zewnątrz i wewnątrz.
Cytrynę myjemy.

Kurczaka masujemy z dodatkiem oleju w środku i na zewnątrz i posypujemy przyprawami np:papryka słodka/ostra, zioła prowansalskie, czosnek, sól, pieprz, itp jakie lubimy i jakie mamy pod ręką.
Cytrynę w całości wkładamy kurczakowi do wewnątrz, nie prostuje -zapewniam ;) a dziurkę spinamy wykałaczką.

Wymasowanego olejem i przyprawami kurczaka wkładamy na blachę i do piekarnika na 1,5 godziny, stopni 200.

Można w czasie pieczenia kurczaka oblać raz czy dwa wytopionym tłuszczem ,ale nie trzeba i tak będzie idealnie soczysty i miękki.

Podawać z czym kto lubi, u mnie sałatka grecka :)
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Susanna, 2011-04-04 08:34:19
    Susanna
    Rety pośliniłam monitor Chrupiąca skórka i soczyste mięso. Muszę spróbować upiec kiedyś kurczaka z cytryną Dodaję do ulubionych.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem