Kurczak faszerowany cytryną

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2011-04-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak faszerowany cytryną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak faszerowany cytryną
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak faszerowany cytryną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak faszerowany cytryną

Składniki:

  • kurczak [1 szt.]
  • cytryna [1 szt.]
  • olej (do smarowania)
  • wykałaczki [1 szt.]

Przygotowanie:

Kurczaka całego myjemy z zewnątrz i wewnątrz.
Cytrynę myjemy.

Kurczaka masujemy z dodatkiem oleju w środku i na zewnątrz i posypujemy przyprawami np:papryka słodka/ostra, zioła prowansalskie, czosnek, sól, pieprz, itp jakie lubimy i jakie mamy pod ręką.
Cytrynę w całości wkładamy kurczakowi do wewnątrz, nie prostuje -zapewniam ;) a dziurkę spinamy wykałaczką.

Wymasowanego olejem i przyprawami kurczaka wkładamy na blachę i do piekarnika na 1,5 godziny, stopni 200.

Można w czasie pieczenia kurczaka oblać raz czy dwa wytopionym tłuszczem ,ale nie trzeba i tak będzie idealnie soczysty i miękki.

Podawać z czym kto lubi, u mnie sałatka grecka :)
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Komentarze

  • Susanna, 2011-04-04 08:34:19
    Susanna
    Rety pośliniłam monitor Chrupiąca skórka i soczyste mięso. Muszę spróbować upiec kiedyś kurczaka z cytryną Dodaję do ulubionych.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką