Kurczak zapiekany w cieście francuskim

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2011-04-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak zapiekany w cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak zapiekany w cieście francuskim

Składniki:

Przygotowanie:

Filety z piersi z kurczaka koimy na małe kawałki, z jednej piersi wyjdą około 6, równej wielkości. Pierś obsypujemy solą, pieprzem, nacieramy czosnkiem i odkładamy na bok.
Pieczarki kroimy drobno i dusimy aż puszczą wodę. Paprykę kroimy w paski. Plastry boczku przekrawamy na połowę. Ser ścieramy na tarce.
Jeśli chodzi o farsz, to tak na prawdę jest to kwestia umowna i każdy może dodać to co lubi.

Następnie przygotowujemy ciasto francuskie. Najlepiej kupić takie gotowe, niemrożone z Lidla lub Biedronki. Wystarczy je rozłożyć i nie trzeba już rozwałkowywać. Takie ciasto po rozłożeniu kroimy najpierw wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na trzy części, aby wyszło nam 6 równych części. Każdą z tych części nacinamy z obu boków cztery razy, by można było później ciasto zawinąć. Na tak przygotowane ciasto nakładamy najpierw boczek później surową pierś z kurczaka, pieczarki, paprykę i na koniec ser. Można przyprawić ziołami jeśli ktoś lubi. Następnie zawijamy ponacinane rogi tak aby wyszedł nam warkoczyk. Czyli zwijamy każdy nacięty koniec na przemian. I tak postępujemy kolejno z każdym kawałkiem ciasta. Ponieważ z jednego ciasta wychodzi 6 "bułeczek", a w przepisie proporcje podane są na 12 porcji, więc tak samo postępujemy z drugim opakowaniem ciasta. Musimy pamiętać by nie zalepiać powstałych na końcach dziurek, ponieważ przez nie będzie uchodziło powietrze z piekącego się kurczaka, dzięki temu ciasto nie będzie mokre.
Przygotowane "bułeczki" smarujemy roztrzepanym jajkiem, dzięki temu ładnie się zarumienią.
Wstawiamy do piekarnika na 3 min. i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Dobre na ciepło jak i na zimno. Najlepiej smakują z ketchupem :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • magdziaS, 2011-04-05 16:50:37
    magdziaS
    Oczywiście pieczemy 30 min. w opis wkradł się błąd a nie wiem gdzie można go edytować.
    Komentarz
  • agnieszka_ask, 2012-09-25 17:19:11
    agnieszka_ask
    0
    Oh, jakie to jest pyszniutkie! U mnie nadzienie jest bez boczku (alergia) i papryki (grymasy), ale za to daję pieczarek od serca i zanim pokryję je serem, posypuję je przyprawą do ziemniaków. No i nie bawię się w bułeczki, tylko robię dwa duże warkocze. To jest cudeńko, które w moim domu każdy uwielbia!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem