Marchewkowe ciasto z kremem serowym - Gulerodskage

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marchewkowe ciasto z kremem serowym - Gulerodskage
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marchewkowe ciasto z kremem serowym - Gulerodskage
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marchewkowe ciasto z kremem serowym - Gulerodskage
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marchewkowe ciasto z kremem serowym - Gulerodskage
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marchewkowe ciasto z kremem serowym - Gulerodskage
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Marchewkowe ciasto z kremem serowym - Gulerodskage

Składniki:

  • mąka pszenna [150 g]
  • jajka [2 szt.]
  • olej słonecznikowy [100 ml]
  • cukier brązowy [225 g]
  • proszek do pieczenia [3 łyżeczki]
  • sól [0.25 łyżeczki] (1/4 łyżeczki)
  • cynamon [2 łyżeczki]
  • marchew [2 szt.] (duże)
  • rodzynki (ilośc wg uznania.)
  • orzechy włoskie [75 g]
  • cukier puder (do smaku)
  • cytryna [0.5 szt.] (sok z niej)
  • limonka [1 łyżka] (sok z niej )
  • ser twarogowy [100 g] (polecam Philadelphia)

Przygotowanie:

Ciasto:

Jajka, cukier brązowy i olej (może być mniej, ja czasami daję 75ml i też jest ok.) mieszamy razem.

Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, rodzynki (nie koniecznie), orzechy mieszamy w osobnej misce.

Do mąki z dodatkami dodajemy mieszankę jajeczną i startą marchew.
Ja ją ścieram na mniejszych oczkach, ale może też być na większych z tym że w cieście będzie bardziej widoczna :)
Marchwie daję 2 bardzo duże. Oczywiście jak ktoś ma mniejsze to mogą być 3 szt.

Całość mieszamy razem.J eżeli ciasto wyjdzie nam za bardzo gęste to można dodać trochę mleka.

Formę 24cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

Piekarnik nastawiamy na 165C termoobieg i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45 min. Radzę sprawdzać patyczniem czy gotowe, bo jak wiadomo to każdy piekarnik jest inny.

Masa serowa:

Serek "Philadelphia" naturalny !!! oczywiście wykładamy do miseczki.
Może być inny tego typu byle naturalny.
Dodajemy sok z wyciśniętej 1/2 cytryny i sok z limonki.
Dodajemy cukier puder i miksujemy. Cukru dodajemy tyle, aby nam pasowało w smaku. Ciasto jest dość słodkie, ale bez przesady (jak na mój gust) więc krem może być lekko kwaskowaty :P

Całość po ostygnięciu można udekorować startą skórką z cytryny lub limonki wg. własnego uznania.

* ilość porcji zależy od sposobu krojenia


Smacznego!!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Sensuel, 2011-04-07 19:42:20
    Sensuel
    Acha....zapomniałam dopisać,żeby było smaczniejsze i bardziej kremowe to można dać 2 OPAKOWANIA SERKA !!!
    Komentarz
  • DoriskaJ, 2012-02-22 20:14:58
    DoriskaJ
    1
    Po prostu pyszne. Dzisiaj zrobiłam i za pierwszym razem wyszło jak trzeba! Smak boski, kwaskowa masa serowa świetnie kontrastuje z ciastem.
    Pezepis nieskomplikowany a jaki efekt!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem