Mazurek kajmakowy

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy

Składniki:

  • masło [20 dag]
  • mąka tortowa [1.5 szklanki]
  • cukier puder [0.5 szklanki]
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • cukier puder [1.5 szklanki] (do masy)
  • masło [20 dag] (do masy)
  • mleko w proszku [200 g] (do masy)
  • cukier waniliowy [0.5 op.] (do masy)
  • rodzynki
  • bakalie

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę z masłem i cukrem pudrem-przesiekać,dodać żółtko. Całość
zagnieść i włożyć do lodówki na 30 min. Piec ok 10min w temp.200 st

Kajmak:
Masło rozpuścić, dodać mleko w proszku,cukier puder i cukier waniliowy
oraz 3 łyżki wrzącej wody. Całość dokładnie zmixować. Jeżeli masa
jest za gęsta dodać wody.
Masę wyłożyć na ostudzone ciasto,wyrównać.
Dekoracja- wedle uznania:) (rodzynki,orzechy,czekolada,migdały itd)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Jak przytyć? Krótkie wideo z poradami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe