Mazurek kajmakowy
autor: natalcia2510,
kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano:
2011-04-11
Składniki:
- masło [20 dag]
- mąka tortowa [1.5 szklanki]
- cukier puder [0.5 szklanki]
- żółtko z jajka [1 szt.]
- cukier puder [1.5 szklanki] (do masy)
- masło [20 dag] (do masy)
- mleko w proszku [200 g] (do masy)
- cukier waniliowy [0.5 op.] (do masy)
- rodzynki
- bakalie
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę z masłem i cukrem pudrem-przesiekać,dodać żółtko. Całość
zagnieść i włożyć do lodówki na 30 min. Piec ok 10min w temp.200 st
Kajmak:
Masło rozpuścić, dodać mleko w proszku,cukier puder i cukier waniliowy
oraz 3 łyżki wrzącej wody. Całość dokładnie zmixować. Jeżeli masa
jest za gęsta dodać wody.
Masę wyłożyć na ostudzone ciasto,wyrównać.
Dekoracja- wedle uznania:) (rodzynki,orzechy,czekolada,migdały itd)
Polecany film:
Jak przytyć? Krótkie wideo z poradami
Komentarze