Mazurek wielkanocnego zajączka

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocnego zajączka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocnego zajączka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocnego zajączka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocnego zajączka

Składniki:

Przygotowanie:

CIASTO KRUCHE:
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy i wszystko siekamy na drobne kawałki. Dodajemy śmietanę, żółtka i szczyptę soli. Jak najszybciej zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 o C piekarnika. Pieczemy 20 min.

DEKORACJA:
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dzielimy na dwie porcje. Do jednej dodajemy niebieski barwnik, do drugiej zielony. Odkładamy do stężenia.

Upieczonego mazurka układamy na desce i smarujemy powidłami. Lukrem z odpowiednią końcówką malujemy całego zająca. Wąsy robimy z wiórków kokosowych.

Koszyczek robimy z rodzynek, jajka w koszyczku z lukru. Pozsypujemy wiórkami.

Bazie wykonujemy z brązowego lukru (wykonanego z kakao i , "kotki" układamy z migdałów.

Niebo wykonujemy z posiekanej niebieskiej galaretki, natomiast trawę z zielonej. Na trawie układamy kandyzowane wisienki. Jako słońce kładziemy połówki pomarańczy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe