Wiosenny motyl

autor: , kategoria: ciasta z masą, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenny motyl
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenny motyl

Składniki:

Przygotowanie:

Motyl ten jest idealny na wielkanoc. Symbolizuje nadejscie wiosny. Przepyszny, lekki, orzeźwiający. A kształt, kolor i dekoracja jest tak wiosenna, że chce się żyć.


Biszkopt:

Białka ubijamy dokładnie i utrwalamy cukrem. Kiedy białka będą dokładnie ubite dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy na puszystą masę. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i powoli, delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy. Pieczemy 25minut w 170st.

Masa serowa:


Twaróg mielimy podwójnie. Margarynę uciramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Potem dodajemy po jednym żółtku i ucieramy nadal. Następnie łączymy to z twarogiem i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody przegotowanej(wystudzoną). Mieszamy.

Biszkopt kroimy na 2 blaty. Przekładamy większą połową masy, część zostawiamy na górę i boki. Po przełożeniu masą , cały biszkopt kroimy na pół i odwracamy, łącząc dwa okrągłe boki tak by powstały motyle skrzydła. Następnie przekrojene boki smarujemy masą a resztę wykładamy na górę. Kolejny krok to wciśnięcie rurek waflowych, by powstały czółka, i dekoracja skrzydeł owocami i żelkami. Im więcej owoców i kolorów tym motyl jest piękniejszy. Na koniec można polać je cienką warstwą galaretki. Odstawic w chłodne miejsce by schłodzić masę. I motyl jest juz gotowy by cieszyc oczy na wielkanocnym stole.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe