Wiosenny motyl

autor: , kategoria: ciasta z masą, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenny motyl
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wiosenny motyl

Składniki:

  • mąka pszenna [120 g] (przesiac przez sitko)
  • cukier [120 g] (do utrwalenia piany)
  • jajka [4 szt.] (swieże)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (wymieszac z mąką)
  • ser twarogowy [70 dag] (półtłusty)
  • margaryna [1 kostka]
  • cukier puder [3 łyżki] (przesiać)
  • żółtko z jajka [5 szt.] (odzielic do miseczki)
  • galaretka [1 op.] (cytrynowa)
  • woda [0.5 szklanki] (goraca)
  • owoce sezonowe (do dekoracji)
  • cukierki z galaretki [15 szt.] (żelki, malinki)

Przygotowanie:

Motyl ten jest idealny na wielkanoc. Symbolizuje nadejscie wiosny. Przepyszny, lekki, orzeźwiający. A kształt, kolor i dekoracja jest tak wiosenna, że chce się żyć.


Biszkopt:

Białka ubijamy dokładnie i utrwalamy cukrem. Kiedy białka będą dokładnie ubite dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy na puszystą masę. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i powoli, delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy. Pieczemy 25minut w 170st.

Masa serowa:


Twaróg mielimy podwójnie. Margarynę uciramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Potem dodajemy po jednym żółtku i ucieramy nadal. Następnie łączymy to z twarogiem i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody przegotowanej(wystudzoną). Mieszamy.

Biszkopt kroimy na 2 blaty. Przekładamy większą połową masy, część zostawiamy na górę i boki. Po przełożeniu masą , cały biszkopt kroimy na pół i odwracamy, łącząc dwa okrągłe boki tak by powstały motyle skrzydła. Następnie przekrojene boki smarujemy masą a resztę wykładamy na górę. Kolejny krok to wciśnięcie rurek waflowych, by powstały czółka, i dekoracja skrzydeł owocami i żelkami. Im więcej owoców i kolorów tym motyl jest piękniejszy. Na koniec można polać je cienką warstwą galaretki. Odstawic w chłodne miejsce by schłodzić masę. I motyl jest juz gotowy by cieszyc oczy na wielkanocnym stole.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne bolognese podlana winem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką