Fiołkowa Słodycz

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fiołkowa Słodycz
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fiołkowa Słodycz
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fiołkowa Słodycz
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Fiołkowa Słodycz

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis na ciasto wymyśliłam pod wpływem miłości do Fiołków i do ich smaku ^_^ (Również z powodu chęci na coś słodkiego, a w portfelu dużo nie było :P )
Ciasto Pięknie się prezentuje i zapewniam że równie dobrze smakuje ^_^.
I w stu procentach "Oh... Ah..." u Gości gwarantowane!

Zacznijmy od ciasta
Jest to dość prosty przepis na Ciasto biszkoptowe.
Oddzielamy białko od żółtek. Ubijamy białko z solą na sztywną pianę.
W osobnym naczynku miksujemy żółtka z cukrem. Potem dodajemy stopniowo mąkę 1,5 szklanki. Na koniec proszek do pieczenia (można ominąć ten składnik, ciasto nie musi być bardzo wyrośnięte).
Dodajemy do Ciasta pianę z białka, bardzo stopniowo i delikatnie mieszamy (najlepiej ręcznie).
Ja piekę ciasto w prodiżu w 200C przez ok. 25-35min.

W czasie jak ciasto się piecze, możemy przejść do kolejnego etapu. Czyli do Bezy Fiołkowej ^_^.
Znowu oddzielamy białko od żółtek. Białko Ubijamy na pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier puder. Na koniec Cytrynę. Dodajemy szklankę fiołków i mieszamy delikatnie. Ja dodaję fiołki które wcześniej już przechowywałam w cukrze, plus zebrane świeże ^_^ (takie są lepsze).
Ja piekłam bezę w prodiżu(przy uchylonym prodiżu około 40minut. nie potrafię powiedzieć ile dokładnie bo zapomniałam spojrzeć na zegarek, za bardzo się zaoferowałam bezą :P) , ale polecam normalna metodę (jest o wiele lepsza! W piekarniku w 110C , susząc przez ok. godzinę).
W czasie jak beza stygnie robimy bitą śmietanę z śmietanki 30%, ja dodaje całe opakowanie cukru waniliowego. Ubijam na sztywną pianę. Jeżeli jest za mało słodka dosładzamy cukrem pudrem najlepiej.

Gdy ciasto i beza ostygły, a bita śmietana jest zimna, można zająć się tym co najlepsze czyli przygotowaniem efektu końcowego ^_^.
Odcinamy górną część ciasta , tak by ciasto było płaskie (oddajemy tą część np. swojemu lubemu, a niech ma i się cieszy ^_^, może sobie ją zjeść). Można skropić ciasto cytryną (ja tak zrobiłam) albo wodą z cukrem (nawet można jednym i drugim i tez będzie dobrze :P ).
Hehe za dużo coś tego "Może" używam :P
Na ciasto nakładam Bezę. Na koniec smaruję bitą Śmietaną. Ozdabiam Umytymi Fiołkami.
^_^
Najlepiej smakuje ciasto następnego dnia, ale ja tam nie mogłam juz się doczekać;p.

Fiołki są naprawdę smacznym dodatkiem i aromatycznym. Dodatkowo maja dobry wpływ na naszą cerę. Pal licho z kaloriami ważne że jest pycha i Fiołkowo!

Polecam !

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Skorpion Fraga, 2011-04-16 11:04:53
    Skorpion Fraga
    Ciasto wygląda jak z super magazynu o pieczeniu. Wspaniały pomysł i wykonanie doskonałe. Wypróbuję,bo właśnie zakwitają na trawniku fiołki.
    Komentarz
  • Ivonea, 2011-04-17 13:25:25
    Ivonea
    łoooo super że się podoba^_^
    koniecznie napisz mi jak wyszło ^_^



    Komentarz
  • PanzerKitty, 2011-04-18 11:21:09
    PanzerKitty
    Fantastyczne ciasto muszę spróbować takie zrobić
    Komentarz
  • gabka9, 2011-04-24 13:56:00
    gabka9
    fiołki prezentują się świetnie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe