Czekoladowa babka z migdałami

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa babka z migdałami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekoladowa babka z migdałami

Składniki:

  • czekolada gorzka [100 g]
  • mąka [60 g]
  • płatki migdałów [2 łyżki]
  • jajka [5 ]
  • masło [10 dag]
  • cukier [10 dag]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • migdały [60 g] (mielone)
  • tłuszcz (do formy)
  • sól
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Połamaną czekoladę włożyć do rondelka i rozpuścić na parze z masłem i cukrem.Jajka rozbić i ostrożnie oddzielić żółtka od białek.Do żółtek dodać masło, cukier puder i przestudzoną polewę, utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do masy dodać przesypaną mąkę z proszkiem, oraz migdały. Ciasto delikatnie połączyć z białkami. Natłuszczoną formę posypać mąką, wlać ciasto. Piec 45 minut w temp. 190°C. Oblać polewą czekoladową, udekorować płatkami migdałowymi.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: łosoś z piekarnika

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem