Piernik z polewą i wiórkami

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piernik z polewą i wiórkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piernik z polewą i wiórkami

Składniki:

  • mąka pszenna [500 g]
  • cukier [100 g]
  • jajka [3 szt.]
  • miód [30 g]
  • kakao [15 g]
  • margaryna [250 g]
  • aromat rumowy do ciast [1 szt.]
  • proszek do pieczenia [1 op.]
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zmiksować ciasto. Można dodać przyprawę do piernika - wyostrzy smak ciasta. Następnie pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Po ostygnięciu ciasta można je ozdobić polewą i posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi (jak na zdjęciu).

Polewa:

1/3 margaryny
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka wody

Wszystko zagotować i jeszcze letnią polewą smarować ciasto. Odrazu posypujemy wiórkami (orzechami).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

  • Mgie, 2011-04-20 20:35:53
    Mgie
    Mmm uwielbiam piernik A ten prezentuje się bardzo smakowicie!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką