Babka marmurkowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka marmurkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka marmurkowa

Składniki:

Przygotowanie:

Masło/margarynę ucieramy, powoli dosypując cukru. Gdy masa będzie gładka, dodajemy po 1 żółtku cały czas ubijając. Masa powinna być puszysta, wtedy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nadal ucierając, wrzucamy skórkę z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ostrożnie mieszamy.

Masę dzielimy na dwie części. Połowę masy (jasną) wylewamy do formy. Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na jasne ciasto. Mieszamy obie masy w formie widelcem, aby powstały zawijasy, które widoczne będą po upieczeniu i przekrojeniu babki.

Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut.

Upieczoną babę, studzimy na kratce. Można udekorować ją lukrem lub cukrem pudrem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • ankaszym, 2017-02-16 19:00:10
    ankaszym
    łatwy przepis, fajne ciasto wychodzi z maki o obnizonej zawartości glutenu, polecam jest super
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem