Tort z owieczkami

autor: , kategoria: torty, Wielkanocne potrawy , dodano: 2011-04-13
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort z owieczkami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Tort z owieczkami

Składniki:

  • jajka [5 szt.]
  • mąka pszenna [10 dag]
  • cukier [10 dag]
  • cukier waniliowy [0.5 op.]
  • budyń śmietankowy [1 op.]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • skórka z cytryny [0.5 łyżeczki]
  • sól (szczypta)
  • mleko [0.5 l]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • budyń śmietankowy [0.5 op.]
  • mąka pszenna [2 łyżki]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • masło [0.5 kostki]
  • margaryna [0.5 kostki]
  • maliny [1 op.]
  • cukier puder [350 g]
  • glukoza w proszku [50 g]
  • żelatyna [2 łyżki]
  • woda [35 ml]

Przygotowanie:

Tort

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać cukier i cukier wanilinowy. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać skórkę z cytryny. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
Biszkopt można upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas przekroić.

Szklankę mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka wymieszać z budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego mleka. Ucierać mikserem, aż do zgęstnienia. Odstawić budyń do ostygnięcia. Masło z margaryną utrzeć w makutrze. Dodawać po łyżce zimnego budyniu, ucierać, aby nie powstawały grudki.
Biszkopt kroimy na 3 części, przekładamy masą a następnie układamy owoce. Tak samo postępujemy z drugim piętrem. Pozostałą częścią masy sama ryjemy gore i boki tortu. Schładzamy w lodówce. Tort można obsypać wiórkami z czekolady i udekorować owocami lub masą cukrową.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na ok. 2 – 3 min, aż napęcznieje. Postawić naczynie z żelatyną nad parą wodną, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć naczynie z pary wodnej i dodać glukozę. Nie gotować! Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodawać stopniowo cukier puder i wyrabiać do uzyskania plastycznej masy. Do masy można dodać barwniki spożywcze w celu uzyskania koloru. Blat posmarować niewielka ilością oleju rozwałkować duży placek i delikatnie przenieść go na tort, wygładzić masę. W celu ułatwienia przeniesienia masy na tort masę rozwałkować na foli spożywczej i z folia przenieść na tort, następnie zdjąć folię z tortu. Z pozostałej masy wykonać dekoracje na tort.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem