Gęsta zupa z soczewicy

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2011-04-13
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Gęsta zupa z soczewicy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Gęsta zupa z soczewicy

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotować bulion (ja proponuję zrobić własny na wołowinie).
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć lekko na oliwie. Marchew i paprykę pokroić w drobną kostkę. Podsmażoną cebulę i czosnek oraz surową marchew i paprykę wrzucić do gotującego się bulionu razem z soczewicą. Wszystko wstępnie przyprawić i gotować ok. 45 minut aż soczewica zmięknie i lekko się rozpadnie (w trakcie gotowania należy dolać trochę wody jeśli soczewica wsiąknie cały bulion i dalej będzie twarda). Koncentrat dodać pod koniec gotowania i jeszcze doprawić zupę jeśli jest taka potrzeba. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
Zupa powinna być gęsta, bardzo dobrze smakuje z bułką lub innym świeżym pieczywem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • madzia57, 2011-11-30 14:49:14
    madzia57
    1
    Siostra zrobiła dziś tylko trochę inaczej-bez bulionu, papryki, sosu sojowego i koncentratu [zamiast niego przecier pomidorowy taki w kartonie]plus seler naciowy zmielony i drobniutki makaron typu gwiazdki, muszelki-tak ją nauczono we Włoszech. Pycha!
  • madzia57, 2011-12-05 18:12:48
    madzia57
    [aha i posypują parmezanem, ale każdy robi na swój sposób ]
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe