Babka Majonezowa Wilgotna i Pyszna

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka Majonezowa Wilgotna i Pyszna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka Majonezowa Wilgotna i Pyszna
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka Majonezowa Wilgotna i Pyszna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka Majonezowa Wilgotna i Pyszna

Składniki:

  • majonez [0.5 szklanki] (0,5 szklanki majonezu (tak wiem, że brzmi dziwacznie, ale to nie pomyłka) ja dałam ok 80-100g)
  • mąka ziemniaczana [0.5 szklanki] (0,5 szklanki mąki ziemniaczanej ok 70g)
  • mąka pszenna [0.5 szklanki] (0,5 szklanki mąki pszennej ok 70g)
  • cukier [1 szklanka]
  • jajka [4 szt.]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • aromat śmietankowy do ciast [3 szczypty] ( 3 krople)
  • sól

Przygotowanie:

Jajka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, wsypujemy cukier miksujemy, mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Dodajemy majonez. Miksujemy dokładnie na puszysta masę.


Na koniec dodajemy kilka kropli olejku śmietankowego lub waniliowego.
Babę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C i pieczemy 40-50 minut (aż się zarumieni).

Jak dobrze ostygnie wyjąć z formy, nie wcześniej to delikatne ciasto miękkie i puszyste.

Posypać cukrem pudrem.

GOTOWE!

Można też upiec w keksówce.




POLECAM!!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: roladki schabowe

Komentarze

  • stefka1608, 2013-10-11 19:13:38
    stefka1608
    Chciałam spytać na jaką to formę?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta