Wielkanocny zajączek

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny zajączek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny zajączek

Składniki:

  • rum [0.5 szklanki]
  • kakao [2 łyżki]
  • cukier [1 szklanka] (masa czekoladowa)
  • masło [1 kostka] (masa czekoladowa)
  • mleko [1 szklanka] (masa czekoladowa i masa mleczna)
  • cukier [2 szklanki] (masa czekoladowa i masa mleczna)
  • cukier waniliowy [1 op.] (masa mleczna)
  • cukier puder [80 dag] (biała masa cukrowa)
  • glukoza w proszku [50 g] (biała masa cukrowa)
  • żelatyna [4 łyżeczki] (biała masa cukrowa)
  • żółtko z jajka [4 szt.] (masa czekoladowa)
  • kakao [3 łyżki] (masa czekoladowa)
  • masło [1 kg] (masa mleczna)
  • masło [1 kostka] (masa mleczna)
  • powidła [0.75 szklanki] (śliwkowe)
  • spód biszkoptowy [1 szt.]
  • woda [70 ml] (biała masa cukrowa)

Przygotowanie:

Gotowy biszkopt przeciąć na pół i nasączyć rumem (może też być sok z cytryny). Jedną połówkę posmarować powidłami. Bakalie wymieszać ze sobą i połową tej mieszanki posypać posmarowany placek. Nałożyć I masę, przykryć 2 plackiem, wyłożyć drugą masą i posypać mieszanką.

MASA CZEKOLADOWA
Żółtka ubić z 0,5 szklanki cukru, dodać kakao, dalej ubijać. Dodać ugotowane mleko (0,5 szklanki) i podgrzewać na małym ogniu, aż stanie się sztywna (nie gotować). Następnie garnek wsadzić do zimnej wody i ubijać do momentu, aż ostygnie. W innym naczyniu ubić masło z resztą cukru (0,5 szkl), dodać masę i wymieszać.

MASA MLECZNA
Cukier (1 szklanka) i 1 jajko ubijać w rondelku. Dodać mleko i cukier waniliowy i ugotować budyń. Wystudzić ciągle mieszając. Ubić budyń z 1 kostką masła.


Z gotowego przełożonego ciasta wykroić ostrym nożem odpowiedni kształt. U mnie w roli foremki doskonale sprawdziło się opakowanie po czekoladkach właśnie w kształcie zajączka:) Gotowe ciasto obłożyć białą masą cukrową i dekorować;)

BIAŁA MASA CUKROWA
Zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut.
Postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się rozpuścić, wsypać glukozę - uważać , się nie zagotowała!
Wlać olejek migdałowy. Masę połączyć z cukrem pudrem i wyrabiać aż masa stanie się plastyczna. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na ciasto , dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki. Dekorować według uznania;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką