Wielkanocny zajączek

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny zajączek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocny zajączek

Składniki:

Przygotowanie:

Gotowy biszkopt przeciąć na pół i nasączyć rumem (może też być sok z cytryny). Jedną połówkę posmarować powidłami. Bakalie wymieszać ze sobą i połową tej mieszanki posypać posmarowany placek. Nałożyć I masę, przykryć 2 plackiem, wyłożyć drugą masą i posypać mieszanką.

MASA CZEKOLADOWA
Żółtka ubić z 0,5 szklanki cukru, dodać kakao, dalej ubijać. Dodać ugotowane mleko (0,5 szklanki) i podgrzewać na małym ogniu, aż stanie się sztywna (nie gotować). Następnie garnek wsadzić do zimnej wody i ubijać do momentu, aż ostygnie. W innym naczyniu ubić masło z resztą cukru (0,5 szkl), dodać masę i wymieszać.

MASA MLECZNA
Cukier (1 szklanka) i 1 jajko ubijać w rondelku. Dodać mleko i cukier waniliowy i ugotować budyń. Wystudzić ciągle mieszając. Ubić budyń z 1 kostką masła.


Z gotowego przełożonego ciasta wykroić ostrym nożem odpowiedni kształt. U mnie w roli foremki doskonale sprawdziło się opakowanie po czekoladkach właśnie w kształcie zajączka:) Gotowe ciasto obłożyć białą masą cukrową i dekorować;)

BIAŁA MASA CUKROWA
Zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut.
Postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się rozpuścić, wsypać glukozę - uważać , się nie zagotowała!
Wlać olejek migdałowy. Masę połączyć z cukrem pudrem i wyrabiać aż masa stanie się plastyczna. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na ciasto , dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki. Dekorować według uznania;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem