Ciasto Iłowieckie

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto Iłowieckie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto Iłowieckie

Składniki:

  • mąka pszenna [4 szklanki]
  • żółtko z jajka [5 szt.]
  • śmietana [0.5 szklanki]
  • margaryna [0.75 ] (kostki)
  • cukier [0.5 szklanki]
  • proszek do pieczenia [1 ] (pojedynczy)
  • cukier waniliowy [1 ]
  • śmietana [0.5 l] (masa)
  • cukier [0.75 szklanki] (masa)
  • mąka pszenna [2 łyżki] (masa)
  • cukier waniliowy [1 ] (masa)
  • margaryna [0.25 kostki] (masa)
  • dżem ((porzeczkowy lub kwaskowaty na pzrełożenie)
  • orzechy włoskie (na posypanie wierzchu ciasta)

Przygotowanie:

ciasto
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 częsci.
Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor.

masa
Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.
Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,
wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszajac zeby nie
przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgestnieje.
Przekładamy gorącą masą.

Dodatkowo
orzechy włoskie - pokrojone
dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)

Przełozenie
Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy ( lekko wciskamy w masę)

PLacki przekłądać najlepiej ciepłą masą

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Żyrafa - rolada z kremem bananowym FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe