Ciasto Iłowieckie

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto Iłowieckie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto Iłowieckie

Składniki:

Przygotowanie:

ciasto
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 częsci.
Pieczemy 3 placki na jasno złoty kolor.

masa
Rozpuszczamy margarynę, dosypujemy do niej mąkę i mieszamy razem.
Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,
wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszajac zeby nie
przywierało do dna. Gotujemy aż śmietana się zagotuje i zgestnieje.
Przekładamy gorącą masą.

Dodatkowo
orzechy włoskie - pokrojone
dżem porzeczkowy ( najlepiej kwaskowaty)

Przełozenie
Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy ( lekko wciskamy w masę)

PLacki przekłądać najlepiej ciepłą masą

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem