Żurek z ziemniakami

autor: , kategoria: zupy, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek z ziemniakami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek z ziemniakami

Składniki:

  • kiełbasa zwyczajna [1 ] (laska, lub podwawelska)
  • ziemniaki [4 szt.] (duże)
  • jajka [3 szt.] (lub 4)
  • grzyby suszone [1 ] (kapelusz)
  • liście laurowe [2 szt.]
  • ziele angielskie [2 ] (ziarna)
  • zakwas na żur [300 ml] (lub więcej gdy będzie mało kwaśny)
  • kostka rosołowa [2 szt.] (na 2 litry wody, lub 2 litry rosołu/wywaru)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Jaja gotujemy na twardo. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, ale nie rozgotowujemy.

Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy rosołem, dodajemy grzybek, pozostałe przyprawy
i gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy kiełbasę.

Wywar łączymy z zakwasem, zagotowujemy. Jeśli żur jest za mało kwaskowaty dolewamy zakwasu.
Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem gdyby było trzeba.

Ugotowane ziemniaki i jaja kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzach.
Zalewamy gorącym żurem i podajemy z chlebem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijne śledzie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem