Orzechowe muffinki
Składniki:
- masło [100 g]
- cukier cynamonowy [100 g]
- mąka [100 g]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- jajka [3 szt.]
- migdały [100 g]
- orzechy włoskie [100 g]
- amaretto
Przygotowanie:
Migdały i orzechy prażymy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy masło i cukier na puszysty krem, powoli dodajemy jajka (po jednym) i dobrze miksujemy. Ostygnięte już bakalie drobno siekamy, następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką. Powoli łączymy sypkie produkty z masą maślaną (wsypujemy po troszeczku i dobrze miksujemy). Dolewamy olej, miksujemy. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać odrobinę mleka lub wody. Do formy na mufinki wkładamy papilotki do mufinków i wlewamy do nich ciasto – do ¾ wysokości. Babeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do 25 min. w 200 stopniach Celsjusza. Warto sprawdzać czy nie upiekły się szybciej. Po wyciągnięciu formy wyjmujemy z niej babeczki. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem rozkrawamy je i wkładamy „na stojąco” połówkę orzecha włoskiego. Babeczki wyglądaja bardzo ciekawie jeśli połowa orzecha wystaje z ciasteczka. Następnie polewamy każdą babeczkę łyżeczką alkoholu. Smacznego.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z rzodkiewek
Komentarze