Orzechowe muffinki

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Orzechowe muffinki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Orzechowe muffinki

Składniki:

Przygotowanie:

Migdały i orzechy prażymy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy masło i cukier na puszysty krem, powoli dodajemy jajka (po jednym) i dobrze miksujemy. Ostygnięte już bakalie drobno siekamy, następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką. Powoli łączymy sypkie produkty z masą maślaną (wsypujemy po troszeczku i dobrze miksujemy). Dolewamy olej, miksujemy. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać odrobinę mleka lub wody. Do formy na mufinki wkładamy papilotki do mufinków i wlewamy do nich ciasto – do ¾ wysokości. Babeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do 25 min. w 200 stopniach Celsjusza. Warto sprawdzać czy nie upiekły się szybciej. Po wyciągnięciu formy wyjmujemy z niej babeczki. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem rozkrawamy je i wkładamy „na stojąco” połówkę orzecha włoskiego. Babeczki wyglądaja bardzo ciekawie jeśli połowa orzecha wystaje z ciasteczka. Następnie polewamy każdą babeczkę łyżeczką alkoholu. Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe