Orzechowe muffinki

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Orzechowe muffinki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Orzechowe muffinki

Składniki:

  • masło [100 g]
  • cukier cynamonowy [100 g]
  • mąka [100 g]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • jajka [3 szt.]
  • migdały [100 g]
  • orzechy włoskie [100 g]
  • amaretto

Przygotowanie:

Migdały i orzechy prażymy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy masło i cukier na puszysty krem, powoli dodajemy jajka (po jednym) i dobrze miksujemy. Ostygnięte już bakalie drobno siekamy, następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką. Powoli łączymy sypkie produkty z masą maślaną (wsypujemy po troszeczku i dobrze miksujemy). Dolewamy olej, miksujemy. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać odrobinę mleka lub wody. Do formy na mufinki wkładamy papilotki do mufinków i wlewamy do nich ciasto – do ¾ wysokości. Babeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do 25 min. w 200 stopniach Celsjusza. Warto sprawdzać czy nie upiekły się szybciej. Po wyciągnięciu formy wyjmujemy z niej babeczki. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem rozkrawamy je i wkładamy „na stojąco” połówkę orzecha włoskiego. Babeczki wyglądaja bardzo ciekawie jeśli połowa orzecha wystaje z ciasteczka. Następnie polewamy każdą babeczkę łyżeczką alkoholu. Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z rzodkiewek

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką