Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Sernik Łzy Wałęsy

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-15
  • Mniam: 22
    Mniam zdjęcie! Sernik Łzy Wałęsy
    Mniam: 22
    Mniam zdjęcie! Sernik Łzy Wałęsy

Składniki:

Przygotowanie:

Masa:

3 jajka + 1 żółtko ubić z 1 szklanką cukru (mikserem) dodać 70 dag twarogu wsypać budyń śmietankowy, 1/2 szklanki oleju, sok z cytryny lub mniej niż pół łyżeczki kwasku cytrynowego, dodać 1 i 1/2 szklanki mleka (zimnego)
Wymieszać ręcznie lub powoli mikserem.

Przygotowanie:

Przygotować blachę - wysmarować margaryną i wysypać bułką, ciasto ( 2 i 1/2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, margaryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka) wygnieść rękoma do konsystencji tępej plasteliny (lekko będzie kleiło się do rąk)
Ciasto wyłożyć na blachę, lekko uklepując palcami, na ciasto wylać masę, piec w 180*C ok 50 min.
Z 3 białek (pozostaną 2 ciasta i 1 z masy) ubić pianę z 1/2 szkl. cukru (zwykłego) Po upieczeniu wylać pianę na sernik i wstawić jeszcze na ok. 15 min. Po ostygnięciu będą wychodziły na wierzch słynne Łzy Wałęsy :)

Smacznego! :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ryba po grecku

Komentarze

  • gabka9, 2011-04-18 13:19:59
    gabka9
    Nazwa powala
    Komentarz
  • marusia9994, 2012-09-23 01:09:07
    marusia9994
    0
    Pewnie pyszny jest ...
  • wyzgielicha, 2012-09-27 08:35:48
    wyzgielicha
    Mam pytanie? Skąd taka nazwa?
    Komentarz
  • Ninnette, 2012-09-27 15:30:47
    Ninnette
    2
    a to nie nazywa się 'sernik złota rosa' albo po prostu 'sernik z rosą'??
    niemniej jednak jest bardzo pyszny
  • Blerry, 2013-04-01 13:02:36
    Blerry
    0
    jest pyszny!
  • Margarytka75, 2013-08-26 10:27:34
    Margarytka75
    Nie ma to jak pożyczyć sobie zdjęcie z cudzego bloga i podpisać je swoim imieniem.
    Jestem autorką tego zdjęcia, było ono opublikowane na moim starym blogu. Więc z całą pewnością nie upiekłaś ciasta widocznego na zdjęciu.
    Komentarz
  • bolly93, 2014-01-01 23:54:39
    bolly93
    0
    Bardzo dobry, lekki i puszysty

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem