Mazurek ewkowy-kajmakowy

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-16
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek ewkowy-kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek ewkowy-kajmakowy

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę posiekaj z margaryną i cukrem. Palcami rozetrzyj grudki, dodaj śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wyłóż nim prostokątną formę i upiec (około 15 min) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Margarynę rozpuść na parze. Mleko w proszku, cukier i cukier waniliowy wymieszaj. Wlej 50 ml wrzącej wody i miksuj, aż wszystko się połączy. Do masy wlej stopioną Kasia i nadal miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę kajmakową rozprowadź na upieczonym spodzie mazurka i ozdób bakaliami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe